Britský premiér Rishi Sunak prisľúbil obnovenie všeobecnej brannej povinnosti pre mužov od 18 rokov

Britský premiér Rishi Sunak prisľúbil obnovenie všeobecnej brannej povinnosti pre mužov od 18 rokov. Vyhlásil to počas prvého významného predvolebného prejavu s tým, že chce vypestovať „obnovený pocit hrdosti na našu krajinu“.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v stredu 8. februára 2023 na Downing Street v Londýne stretáva s britským premiérom Rishi Sunakom (vľavo). Foto: TASR/AP Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a britský premiér Rishi Sunak. Foto: TASR/AP

Má ísť o program známy ako Národná služba (National Service), v rámci ktorého by sa absolventi škôl museli buď prihlásiť na 12-mesačnú vojenskú stáž, alebo každý mesiac stráviť jeden víkend dobrovoľníckou prácou vo svojej komunite.

Pri predstavení programu Národnej služby Sunak tiež uviedol, že jeho cieľom je vštepiť mladým ľuďom „spoločný zmysel pre cieľ“ tvárou v tvár silám, ktoré sa „snažia rozdeliť našu spoločnosť“.

Konzervatívci dúfajú, že táto politika bude znamenať jasnú deliacu čiaru medzi nimi a labouristami, keďže sa snažia prezentovať ako jediná strana, ktorej možno dôverovať v oblasti bezpečnosti a obrany Spojeného kráľovstva.

(telegraph)