Estónsky prezident: Urobíme všetko pre to, aby sme Rusko a Putina dostali na kolená

"Urobíme všetko pre to, aby sme Rusko a Putina dostali na kolená. Potom sa môžu začať vážne diskusie o ukončení vojny na Ukrajine," vyhlásil estónsky prezident Alar Karis.

Three Seas Summit in Vilnius Alar Karis. Foto: Profimedia.sk

Zároveň odmietol obviňovať všetkých Rusov z toho, že Rusko pred dvomi rokmi napadlo Ukrajinu a Putin je stále pri moci.

Karis vyjadril pochybnosti, že sa Rusko po Putinovom odchode rýchlo zmení. „Nemám v to veľkú vieru. Na začiatku 90. rokov dostalo Rusko svoju šancu, ale veci sa vyvíjali inak,“ zdôraznil estónsky prezident.

Podľa neho je na zmenu potrebných niekoľko faktorov, z ktorých najdôležitejší je ochota ľudí chopiť sa príležitosti.

„Možno budeme musieť prejsť ešte mnohými ruskými lídrami, kým sa niečo začne diať,“ pripustil Karis. Preto je podľa neho potrebný neustály tlak na Rusko zo strany Západu, aby si aj obyvatelia Ruska uvedomili, že treba niečo urobiť.

Estónsko sa zároveň nechystá uzavrieť hranice s Ruskom. Ako poznamenal Karis, hranica je otvorená aj preto, že ľudia žijúci v Estónsku majú príbuzných v Rusku. Ak to však bude potrebné, hranica sa uzavrie „veľmi rýchlo“, prisľúbil estónsky prezident.

(moscow times, yle)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac