Opitý zrazil deti, dospelých a ušiel. Na skutok si nepamätá, putuje do väzby

ČERVENÁ VODA - Okresný súd v Prešove v pondelok popoludní rozhodol o vzatí Vladislava K. do väzby. V obci Červená Voda v okrese Sabinov zranil v sobotu päť osôb, z toho tri deti. Vodič bol opitý, neposkytol prvú pomoc a z miesta nehody ušiel. Hrozí mu 25 rokov za mrežami alebo aj doživotie.

vladislav-sam Šofér, ktorý zrazil rodiny s deťmi. Foto: redakcia

Obvinený prišiel na súd v sprievode policajnej eskorty a po celý čas bol bez slov. Tvár si nezakrýval a pred pojednávacou miestnosťou len ticho sedel so sklonenou hlavou. Na otázky, či mu je ľúto, čo spáchal, novinárom neodpovedal.

Súd napokon rozhodol o jeho vzatí do väzby, a to relatívne rýchlo. Ako uviedol prokurátor, Okresný súd uznal jeho dôvody na väzbu a obvinený sa vzdal práva podať sťažnosť. Rozhodnutie je teda právoplatné.

„Vyšetrovanie bude ďalej pokračovať. Skutky, z ktorých je obvinený, je všeobecné ohrozenie na štvrtom odseku, jazda pod vplyvom alkoholu ako aj neposkytnutie pomoci,“ upresnil prokurátor.

Sudca Marek Čech vyhodnotil výsluch ako veľmi krátky a rýchly. „Obvinený uviedol len toľko, že skutok ľutuje, nič viac. Zjavne si uvedomuje dosah svojho konania. Bol vzatý do väzby z dôvodu útekovej väzby a aby nepáchal ďalšiu trestnú činnosť,“ vysvetlil.

Obhajca obvineného Jozef Elsner tvrdí, že Vladislav si na sobotné nešťastie vôbec nepamätá.

„Nič si nepamätá. Tvrdí, že bol v šoku, nevedel, ani kedy sadol do auta, ani ako vyšiel autom. Že je nejaký problém si uvedomil až vedy, keď ho policajti vyťahovali z auta v Sabinove,“ ozrejmil po komunikácii so svojím klientom.

Podľa jeho slov opitý šofér nevie o tom, že narazil do ľudí. „Skutok sa stal, konanie je veľmi nebezpečné pre spoločnosť, uvedomuje si to, prejavil ľútosť a hrozí mu doživotie. Jeho zvierač v hrdle je úplne uzavretý, nie je schopný nič povedať,“ dodal advokát.

Obvinení vraj neužil žiadne iné omamné látky. Netuší vraj ani, kto sú ľudia, ktorých zrazil.

„Nepozná ich, vie však, že zrazil deti,“ dodal obhajca s tým, že spúšťačom jeho konania mohli byť aj rodinné nezhody.

Po sobotňajšej zrážke je stav piatich zranených stabilizovaný.

„Dychová skúška u 59-ročného vodiča bola pozitívna a dosiahla hodnotu viac ako dve promile,“ doplnila polícia po nehode s tým, že sa zranili tri deti a dvaja dospelí. Dve deti, päťročné dievčatko a štvorročného chlapčeka, previezli vrtuľníkom do nemocnice. Päťročný chlapček, 30-ročná žena a 63-ročna žena utrpeli ťažšie zranenia.

Ako uviedla pre denník Korzár hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove Martina Pavlíková, v tejto nemocnici stále ostávajú dve ženy a jedno dieťa.

„Dieťa absolvovalo operáciu, má ťažké zranenie, dve ženy stredne ťažké zranenia. Všetci sú mimo ohrozenia života,“ priblížila Pavlíková.

Ďalšie vážne zranené dieťa previezol v sobotu záchranársky vrtuľník do Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach.

„Dieťa, ktoré utrpelo vážny úraz, podstúpilo v nedeľu na Klinike úrazovej chirurgie operáciu. Je v stabilizovanom stave, monitorované na Oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny. Lekári u dieťaťa aktuálne sledujú vývoj posttraumatických zmien,“ konkretizovala hovorkyňa UNLP Ladislava Šustová.

Podľa prešovskej policajnej hovorkyne Jany Ligdayovej vzniesol krajský vyšetrovateľ na základe získanej dostatočnej dôkaznej situácie obvinenie vodičovi z obzvlášť závažného zločinu všeobecného ohrozenia spáchaného v súbehu s trestnými činmi neposkytnutia pomoci a ohrozenia pod vplyvom návykovej látky.

„Zákon pre páchateľa v prípade preukázania viny pred súdom stanovuje pri tomto protizákonnom konaní trestnú sadzbu odňatia slobody na 20 až 25 rokov alebo až na doživotie,“ doplnila hovorkyňa.

(Korzár/ber)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac