NATO je už v priamej konfrontácii s Ruskom, vyhlásil Kremeľ

Severoatlantická aliancia je už v priamej konfrontácii s Ruskom, vyhlásil Kremeľ s tým, že NATO eskaluje konflikt na Ukrajine vojenskou rétorikou.

Rokovanie prezidentov Zväzového štátu Ruska a Bieloruska Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Foto: TASR/AP

Stoltenberg v pondelok povedal, že členské krajiny Aliancie, ktoré dodávajú zbrane Ukrajine, by mali zrušiť svoj zákaz na ich využitie pri útokoch na ciele na území Ruska.

V rovnakom duchu sa minulý týždeň vyjadril aj litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis, podľa ktorého podporovateľov Ukrajiny ovláda strach z Ruska, ktoré by takýto postup považovalo za eskaláciu.

„NATO zvyšuje stupeň eskalácie,“ uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov pre ruský denník Izvestija v súvislosti s výrokmi Stoltenberga. Aliancia podľa neho svojou militaristickou rétorikou „upadá do vojnového vytrženia“.

Na otázku, či sa NATO blíži k priamej konfrontácii s Ruskom, Peskov odpovedal: „Oni sa nepribližujú, oni v nej už sú.“

Ruský prezident Vladimir Putin opakovane varoval Západ, že riskuje svetovú vojnu v súvislosti s Ukrajinou. Spojené štáty zas viackrát zdôraznili, že nenabádajú Ukrajinu na útoky na ruské územie napriek tomu, že Ukrajina o americkú podporu v týchto aktivitách intenzívne žiada.

(tasr, reuters)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac