Český miliardár Křetínský chce kúpiť britskú Kráľovskú poštu. Majitelia ponuku schválili

Český miliardár Daniel Křetínský chce kúpiť britskú Kráľovskú poštu. Za spoločnosť, ktorá zamestnáva viac ako 150-tisíc ľudí, ponúkol 5 miliárd libier a aj prevzatie dlhov. Majitelia jeho ponuku schválili.

Existuje však možnosť, že dohodu zablokuje súčasná alebo niektorá z budúcich vlád. Akcie materskej spoločnosti Royal Mail totiž Křetínský nakupuje so zľavou 370 pencí za akciu. Iní ale poukazujú na skutočnosť, že vláda nezasiahla ani v roku 2022, keď podnikateľ svoj podiel v spoločnosti zvýšil z 22 percent na 27,5 percenta.

Podnikateľ uviedol, že má „maximálnu úctu“ k histórii a tradícii spoločnosti, píše britská stanica BBC. „Viem, že vlastníctvo tohto podniku bude spojené s obrovskou zodpovednosťou – nielen voči zamestnancom, ale aj voči občanom, ktorí sa každý deň spoliehajú na jeho služby,“ povedal Křetínský v stredu investorom.

Spoločnosť Royal Mail, ktorá bola pred desiatimi rokmi odčlenená od pošty a sprivatizovaná, je zo zákona povinná poskytovať „univerzálnu službu“ za jednotnú cenu. Výkonnosť spoločnosti sa však v posledných rokoch zhoršila, čo viedlo k veľkým finančným stratám. Zákazníci pravidelne nedostávali listy vrátane dôležitých lekárskych vyšetrení a právnych dokumentov načas.

(bbc)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac