Vyšetrovateľ policajnej inšpekcie navrhol obžalovať siedmich čurillovcov

Ján Čurilla. Foto: reprofoto Noviny.sk

Úrad inšpekčnej služby navrhol podanie obžaloby na siedmich policajtov, takzvaných čurillovcov. Informovala o tom hovorkyňa úradu Andrea Dobiášová.

„J. Č., P. Ď., Š. M., M. S., B. D., R. M. a P. S. sú obvinení z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa. P. Ď. je okrem toho obvinený aj z trestného činu marenia úlohy verejným činiteľom,“ priblížila hovorkyňa.

Prípad ukončili po dva a pol roku. Počas vyšetrovania bolo podľa hovorkyne vypočutých osemtisíc hodín zvukového záznamu a spracovaných 15 spisových zväzkov so 6 678 stranami.

Malo by ísť o Jána Čurillu, Pavla Ďurku, Štefana Mašina, Milana Sabotu, Branislava Dunčka, Roberta Magulu a Pavla Scholza. Išlo o policajtov, ktorých postavil mimo služby minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas). Obrátili sa preto na Mestský súd Bratislava IV. Mali totiž status chránených oznamovateľov. Vypovedali, ako ich chcela SIS a policajná inšpekcia diskreditovať spochybňovaním ich vyšetrovaní.

Advokát čurillovcov Peter Kubina vo štvrtok povedal, že vyšetrovanie sa navzdory zákonu a dôkazom skončilo. „Ako inak než návrhom na podanie obžaloby. A ako inak než počas vrcholiacej predvolebnej kampane. V úplne normálnej krajine by toto obvinenie nikdy nebolo vznesené,“ uviedol Kubina na sociálnej sieti.

Pokračoval, že v o niečo menej normálnej, ale stále zákony a súdne rozhodnutia rešpektujúcej krajine by toto obvinenie bolo zrušené okamžite po tom, ako ho za nedôvodné označil súd v konaní o väzbe. Napokon tak sa to obvykle robí aj u nás vo všetkých ostatných prípadoch okrem tohto.

„Veľmi sa tešíme, až táto vec konečne dôjde na súd a ten to nezávisle a nestranne vyhodnotí. Presne tak, ako sa to stalo už pri rozhodovaní o väzbe v októbri 2021, pretože odvtedy sa dôkazná situácia vo veci menila iba ak v prospech obvinených policajtov,“ povedal Kubina.

Keď sa obžaloba podá a doručí Kubinovi, tak ju celú zverejní vrátane jeho stanoviska k nej. „Tešíme sa aj na verejný súdny proces,“ dodal.

Vyšetrovatelia NAKA Čurilla a Ďurka z tímu Očistec sa na ústavnom súde sťažovali, že im inšpekcia a prokuratúra neumožnili prístup ku kompletným nahrávkam odpočúvania, na základe ktorých boli obvinení. Ústavný súd sťažnosť 11. októbra 2022 zamietol. Podľa ich advokáta im to skomplikuje obhajobu.

V januári 2023 ústavný súd prijal na ďalšie konanie druhú sťažnosť Čurillu a Ďurku, ktorou spochybnili zákonnosť ich nahrávania v kanceláriách na policajnom prezídiu.

Ich obhajca Kubina v piatok statuse napísal, že takáto jednoduchá vec sa najskôr vyšetruje 2,5 roka, počas tých istých 2,5 roka ústavný súd rozhoduje o legalite jediného použitého dôkazu a „všetci sa tvária, aký super prípad majú“.

Úrad inšpekčnej služby je osobitnou súčasťou Policajného zboru s pôsobnosťou pre celé územie Slovenskej republiky na odhaľovanie, vyšetrovanie a skrátené vyšetrovanie trestných činov príslušníkov polície a Zboru väzenskej a justičnej stráže. Na čele úradu je od 3. novembra Branislav Zurian.

(tasr, red)


Ďalšie články
Jurčák z NBS: Vlády Smeru pristupovali k rezortu financií zodpovednejšie ako tá Matovičova

Jurčák z NBS: Vlády Smeru pristupovali k rezortu financií zodpovednejšie ako tá Matovičova

Člen Bankovej rady Národnej banky Slovenska Dušan Jurčák pôsobí vo finančnom a bankovom sektore tridsať rokov. Zažil búrlivé deväťdesiate mečiarovské roky, premiérovanie pravicového Mikuláša Dzurindu, ľavicovú vládu Roberta Fica a tiež nástup kabinetu Igora Matoviča.  Výberovým konaním vtedajšieho Úradu pre štátnu službu bol Jurčák v roku...