Trump po odsudzujúcom verdikte vyhlásil, že je nevinný a proces bol hanbou

Donald Trump po odsudzujúcom verdikte vyhlásil, že je nevinný. Proces v prípade podplácania za mlčanlivosť a s tým súvisiaceho falšovania obchodných záznamov zároveň označil za "hanbu" a vyhlásil, že "skutočný verdikt bude 5. novembra", keď sa v Spojených štátoch budú konať prezidentské voľby.

Trump_Hush_Money_Photo_Gallery375366 Donald Trump. Foto: TASR/AP

Trump súčasne v reakcii na verdikt poroty označil predsedajúceho sudcu newyorského súdu Juana Merchana za „skorumpovaného“. Zároveň vyhlásil, že bude „pokračovať v boji až do konca“.

„Toto ešte zďaleka nie je koniec,“ uviedol bývalý prezident USA predtým, než opustil súdnu sieň bez toho, aby odpovedal na otázky.

Merchan po oznámení verdiktu poroty spresnil, že trest pre Trumpa oznámi 11. júla. Exprezidentovi USA hrozí niekoľkoročné väzenie, ktoré však môže byť aj podmienečné, prípadne pokuta. Merchan sa poďakoval porote za to, že prípadu venovali „takú pozornosť, akú si zaslúžil“.

Trump sa voči verdiktu môže odvolať a kandidovať v novembrových prezidentských voľbách aj v prípade, že mu odvolanie zamietnu.

(tasr, reuters, afp, dpa, bbc)


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok