Na kandidátke máte možnosť zakrúžkovať dve mená. Čo potrebujete vedieť v deň eurovolieb

Cez víkend sa uskutočňujú voľby poslancov, ktorí členské krajiny zastupujú na bruselskej pôde. Slovensko je pritom známe svojou veľmi nízkou účasťou v eurovoľbách v rámci členských štátov Únie. Nedávne prognózy však naznačujú, že by to v tomto roku mohlo byť lepšie. Štandard prináša zhrnutie, čo by ste mali vedieť v deň volieb.

Belgium_Europe_Elections355059045071 Pred Európskym parlamentom v Bruseli vo štvrtok 23. mája 2024. Voľby do Európskeho parlamentu sa uskutočnia 6. - 9. júna 2024. Foto: TASR/AP

Voľby do Európskeho parlamentu sa budú v členských štátoch Únie konať v dňoch 6. až 9. júna. Na Slovensku ich vyhlásil predseda Národnej rady a ich konanie určil na 8. júna, čo je sobota, a to v čase od 7.00 do 22.00 hodiny. Časovo je to teda nastavené rovnako, ako to bolo vlani, keď sa koncom septembra konali parlamentné voľby.

K urnám podľa odhadov príde viac ľudí

Vedúci Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku Robert Sermek ešte v polovici mája odhadoval, že v júnových eurovoľbách by účasť našincov mohla dosiahnuť približne 30 percent. No objavili sa aj optimistickejšie predpovede. K mobilizácii voličov totiž podľa odbornej verejnosti pravdepodobne prispeje napätá situácia v spoločnosti, ktorá je značne polarizovaná.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.