Prieskum: Eurovoľby by po atentáte vyhral Smer. Dankovu SNS vytláča z hry Republika

Voľby do Európskeho parlamentu by vyhrala strana Smer (23,8 percenta). Pred Progresívnym Slovenskom by mala len tesný náskok (22,1 percenta). Nasledovala by strana Hlas, ktorú by volilo 13,8 percenta respondentov.

Stretnutie èlenov vlády SR a Ukrajiny Vojenská nemocnica by mala spadať pod ministerstvo obrany, ktorému šéfuje Robert Kaliňák (Smer). Foto: František Iván/TASR

Je zaujímavé, že SNS má na eurokandidátke okrem predsedu Danka ministrov a štátnych tajomníkov, ktorí jej pomohli vlani prekročiť vstup do Národnej rady SR, aktuálny prieskum ukázal, že tento efekt už zrejme dobre nefunguje. SNS by nemala žiadneho europoslanca.

Do lavíc Európskeho parlamentu by sa dostala Republika s podporou 9,1 percenta, KDH by získalo 6,5 percenta a SaS šesť percent.

Pod hranicou zvoliteľnosti by zatiaľ skončilo Slovensko, Za ľudí (4,7 percenta), Magyar Szövetség – Maďarská aliancia (4,2 percenta), SNS (3,7 percenta), Demokrati (tri percentá) aj ĽSNS (1,3 percenta).

Výsledky prieskumu spoločnosti SANEP pre televíziu TA3 ukázali aj to, že takmer dve tretiny respondentov sú pevne rozhodnutí, akú stranu či koalíciu budú voliť. „Prieskum vychádza iba z hlasov 24,2 percenta rozhodnutých voličov, ktorí by sa týchto hypotetických volieb zúčastnili,“ konštatuje spravodajstvo TA3. Prieskum sa uskutočnil od 24. do 28. mája.

(ta3, dak)