Polemika. V prípade pochybností na strane Izraela

Israel Gaza Tsahal Fotografia zverejnená IDF ukazujúca postup izraelských vojakov v Gaze. Foto: Profimedia

Vojna je o vyjasňovaní si lojality, o tom, kde stojíte. Korene Švajčiarska sú v kresťanskej, a teda aj v židovskej, tradícii. Každý, kto útočí na právo Izraela na existenciu, v skutočnosti útočí aj na korene Európy a Švajčiarska.

„Neodporujte zlému. Ak ťa niekto udrie po pravom líci, nastav mu aj druhé.“ (Mt 5, 39)

Vojna v Gaze vyvoláva pobúrenie. Na začiatku vojny bolo veľké zdesenie z teroristického útoku Hamasu. Medzitým počiatočné zdesenie zatienila kritika Izraela. Aj keď údaje Hamasu o počte obetí pravdepodobne nie sú správne, počet mŕtvych vrátane tisícov žien a detí je poburujúci.

Bombardujú sa Izraelčania do záhuby? Taký je názor najtvrdších kritikov, vrátane niektorých, ktorí majú pre židovský štát len málo sympatií. Niektorí dokonca hovoria o „genocíde“, ale toto obvinenie je mylné. Nie je to práve Hamas, ktorý ako teroristická guerilla upaľuje Palestínčanov?

Keby to len bolo také jednoduché. Hamas je tvárou nenávisti, ktorá sa nahromadila na územiach pod izraelskou kontrolou a teraz explodovala. Čo však mala Netanjahuova vláda urobiť proti nepriateľovi, ktorý si buduje bunkre pod školami a nemocnicami a obetuje vlastné obyvateľstvo ako štít v krupobití bômb?

Konflikt medzi Židmi a Arabmi o Svätú zem je biblický. Mohamed kedysi vpochodoval do zničeného Jeruzalema. Veľký dobyvateľ považoval seba a svojich nasledovníkov za nástupcov Židov, ktorí boli vyhnaní z ruín chrámu: Už nie vy, my sme teraz vyvolený boží ľud! Takto to vtedy pravdepodobne videl aj prorok.

Tam, kde sa politika a náboženstvo prelínajú už tisíce rokov, je to pre Stredoeurópana ťažké pochopiť. Každý, kto tvrdí, že dokáže rozťať tento gordický uzol, ktorý sa od vekov čoraz viac zamotáva, klame. Žiaľ, neexistuje jednoduchý patentovaný liek, žiadne čierno‐biele riešenie.

Ani ja nemám žiadne riešenie, ale mám tušenie, intuíciu, ktorá môže poskytnúť určitú orientáciu. Vojna je o vyjadrení lojality, o tom, že viete, na ktorej strane ste. Nie, netvrdím, že Hamas 7. októbra zaútočil na Švajčiarsko. Ale útok sa nás dotýka viac, ako sa odvažujeme myslieť.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami