Počet prípadov rakoviny u ľudí mladších ako 50 rokov rastie dvakrát rýchlejšie

Podľa štúdie, ktorú cituje britský denník The Times, ide o najstrmší nárast v tejto vekovej skupine. V posledných desaťročiach došlo k významnej zmene západnej diéty, vrátane zvýšeného používania sladidiel ako je vysoko fruktózový kukuričný sirup v ultraspracovaných potravinách, čo môže byť kľúčovým faktorom.

Výsledky boli prezentované na konferencii Amerického onkologického združenia v Chicagu, kde sa zdôraznilo celosvetové zvýšenie prípadov rakoviny u mladších ľudí, najmä rakoviny hrubého čreva. Štúdie ukazujú, že črevná mikroflóra môže byť ústredným prvkom vysvetľujúcim tento nárast.

Odborníci varujú, že zlé stravovacie návyky a konzumácia ultraspracovaných potravín môžu viesť k nárastu škodlivých črevných baktérií, čo spôsobuje chronické zápaly alebo mutácie v DNA, ktoré môžu vyvolať vznik nádorov.

(times)