Prieskum: Smer by v eurovoľbách porazil Progresívne Slovensko

Najväčšiu podporu v blížiacich sa voľbách do Európskeho parlamentu má strana Smer, a to 22,5 percenta. Nasleduje Progresívne Slovensko s 20,6 percenta a Hlas s podporou 14 percent. Vyplýva to z májového volebného modelu eurovolieb agentúry Median SK.

Predèasné parlamentné vo¾by na Slovensku Monika Beňová, Robert Fico, Ľuboš Blaha. Foto: Pavol Zachar/TASR

Do Európskeho parlamentu by sa dostali aj zástupcovia za stranu Republika (9,4 percenta), hnutia KDH (7,2 percenta), strany SaS (7 percent) a hnutia Slovensko a Za ľudí (6,6 percenta).

Tesne pred bránami europarlamentu by zostali strany a hnutia Demokrati (4,9 percenta), Magyar Szövetség (3,3 percenta), SNS (2,3 percenta) či ĽSNS (1,4 percenta).

Ochotu zúčastniť sa na voľbách určite deklaruje 44 percent opýtaných, skôr sa na nich plánuje zúčastniť 15 percent respondentov. Ďalších 20 percent deklaruje, že sa neplánuje zúčastniť na nadchádzajúcich voľbách a 21 percent svoju účasť na voľbách určite vylučuje.

Účasť častejšie deklarujú starší občania vo veku 60 a viac rokov, obyvatelia Trenčianskeho, Nitrianskeho a Žilinského kraja.

Čo sa týka pevnosti voličských rozhodnutí, z opýtaných, ktorí nevylučujú svoju účasť na eurovoľbách, viac ako polovica deklaruje, že sú si istí a svoje rozhodnutie by nemenili. Ďalších 35 percent deklaruje, že sú si skôr istí a muselo by sa stať niečo neočakávané, aby zmenili svoje rozhodnutie. Nerozhodnutých spomedzi všetkých, ktorí nevylučujú účasť na voľbách, je aktuálne deväť percent. Svojou voľbou sú si častejšie istí starší občania vo veku 60 a viac rokov, obyvatelia Nitrianskeho kraja alebo dôchodcovia.

On-line prieskum realizovala agentúra Median SK od 21. do 27. mája na vzorke 1 006 respondentov.

(tasr)


Slovenská republika schválila návrh zákona, ktorým bude Smernica o rodovej rovnosti na pracovisku transponovaná do vnútroštátneho právneho poriadku. Smernica okrem iného zavádza povinné kvóty na zamestnávanie žien v riadiacich pozíciách pod hrozbou pokuty, no takéto…
Prejsť na článok
Historik Róbert Letz skúma osobnosť Andreja Hlinku, jeho vplyv na slovenskú históriu a nedostatočnú pozornosť historikov k jeho odkazu.
Prejsť na článok
Intel zvažuje ponuku na prevzatie od Qualcommu, čo by mohlo byť historickou zmenou vlastníctva v technológiach.
Prejsť na článok
Vyšetrovateľ v Nitre vedie trestné stíhanie v prípade tragickej nehody z 27. júna, kde došlo k usmrteniu a ublíženiu na zdraví.
Prejsť na článok
Kontrola cyklotrasy na Vajanského nábreží odhalila nedostatky a nepreukázateľnosť nákladov, čo vyvolalo ostrú kritiku poslancov a primátora.
Prejsť na článok
Jaroslav Haščák sa od 1. októbra opäť zapojí do práce v Pente po zbavení obvinenia v kauze Gorila, zameria sa na expanziu spoločností.
Prejsť na článok