Najväčšiu školu v Lučenci kompletne zrekonštruovali

LUČENEC – Žiaci najväčšej vzdelávacej inštitúcie v Lučenci a celom regióne Novohrad sa budú učiť vo vynovených a moderne vybavených priestoroch.

Oficiálne otvorenie zrekonštruovanie školy Oficiálne otvorenie zrekonštruovanie školy. Foto: Branislav Caban

Stredná odborná škola hotelových služieb a dopravy (SOŠ HSaD) prešla počas posledných 11 mesiacov kompletnou rekonštrukciou za viac ako 6,2 milióna eur, ktoré získala v rámci iniciatívy Catching-Up Regions (CuRI).

Zrekonštruovaná hlavná budova Strednej odbornej školy hotelových služieb a dopravy Lučenec. Foto: Branislav Caban
Zrekonštruovaná hlavná budova Strednej odbornej školy hotelových služieb a dopravy Lučenec. Foto: Branislav Caban

„Vďaka tejto šesťmiliónovej investícii tu prakticky vznikla nová škola. Tak veľmi sme sa posunuli, taký veľký skok je to pre tento región. Som presvedčený, že minimálne najbližších 25 rokov budú mať študenti úžitok z toho, čo sa tu preinvestovalo,“ povedal na margo investície predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ondrej Lunter.

Dielňa, v ktorej sa učia budúci automechanici. Foto: Branislav Caban
Dielňa, v ktorej sa učia budúci automechanici. Foto: Branislav Caban

Zdôraznil, že investícia má ešte väčší význam v kontexte toho, že smerovala do okresu, ktorý je v regióne s jednou z najvyšších nezamestnaností na Slovensku.

Zároveň pripomenul, že 80 percent absolventov tejto školy nemá problém po ukončení štúdia s uplatnením sa na trhu práce. „Verím, že vďaka tomuto projektu to bude ešte viac,“ podčiarkol Lunter.

Ako pokračoval podpredseda BBSK pre školstvo Mikuláš Pál, okrem objektu školy investovali aj do obsahu vzdelávania či do techniky a vybavenia. „Inovovali sme všetko, čo sa dalo,“ povedal Pál.

Celková obnova zahŕňala zateplenie obvodového plášťa, výmenu okien aj strechy, práce na kanalizácii a úpravu odborných učební. Podľa riaditeľa školy Juraja Viteka bolo nesmierne dôležitou súčasťou rekonštrukcie práve zníženie energetických nákladov.

Nová kuchyňa školy. Foto: Branislav Caban
Nová kuchyňa školy. Foto: Branislav Caban

„Boli tak vysoké, že pre našu školu to znamenalo skoro smrť. Zateplenie nám prinesie obrovské úspory, počítame, že to bude minimálne 30 percent,“ konkretizoval riaditeľ.

Dodal, že škola nemá priamo v areáli telocvičňu, takže prínosom je tiež vybudovanie oddychovej zóny, v ktorej sa dá cvičiť.

Nová oddychová zóna. Foto: Branislav Caban
Nová oddychová zóna. Foto: Branislav Caban

Vďaka modernizácii priestorov sa zároveň zvýšil počet zamestnávateľov, s ktorými škola spolupracuje v rámci jednotlivých odborov a zlepšila sa aj kvalita spolupráce.

SOŠ HSaD má v súčasnosti 18 študijných a učebných odborov, ktoré navštevuje asi 600 žiakov. Pedagogický zbor tvorí zhruba 80 učiteľov, celkový počet zamestnancov školy je 127.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac