Lučenec chce rekonštruovať verejné osvetlenie. Rozpočet skresali zo 4 miliónov na polovicu

LUČENEC – Už niekoľko rokov pripravuje samospráva rekonštrukciu verejného osvetlenia. S jej realizáciou by chceli začať ešte v tomto roku, ale rozsah prác i rozpočet sa s v porovnaní s pôvodným plánom podstatne zníži.

Lučenec Masarykova ulica v Lučenci Foto: Branislav Caban

Tému obnovy osvetlenia otvorila na jednom z posledných zasadnutí lučeneckého mestského zastupiteľstva poslankyňa Rút Olšiaková. Pripomenula, že prvé verejné obstarávanie na tento investičný zámer vyhlásila samospráva ešte v roku 2019, ale neskôr ho dvakrát zrušila.

Vtedy mesto rátalo s nákladmi do 4,1 milióna eur, čo bola schválená suma, ktorú mohlo ako úver čerpať z Environmentálneho fondu. Nové verejné obstarávanie na rekonštrukciu sústavy verejného osvetlenia vyhlásila samospráva v tomto roku, ale predpokladaná hodnota zákazky sa znížila na sumu jemne presahujúcu dva milióny eur.

„Chcem sa pána prednostu opýtať, čo je vlastne predmetom tejto poslednej súťaže? Čo ideme urobiť v oblasti verejného osvetlenia?“ adresovala Olšiaková otázku prednostovi Mestského úradu Lučenec Igorovi Kornietovi.

„Poviem pravdu, bol som iniciátorom toho, aby sme z pôvodne alokovaného úveru išli na dva milióny eur a vymieňali či rekonštruovali iba tie prvky, ktoré sa priamo podieľajú na úspore elektrickej energie,“ vysvetlil Korniet.

Dôvodom na zmenšenie rozsahu rekonštrukčných prác a zníženie čerpaného úveru je podľa neho nepriaznivá finančná situácia mesta. Z projektu tak okrem iného vypadla výmena zhruba 500 stĺpov verejného osvetlenia a nahradenie desiatich kilometrov káblového vedenia novými elektrickými rozvodmi.

„My nestaviame nové stožiare. Vymieňame na nich svietidlá a rozvodné skrine. Robíme ešte smart riadenie systému ako takého,“ zdôraznil prednosta, podľa ktorého by výsledkom mala byť úspora 60 percent elektrickej energie, ktorá sa v súčasnosti spotrebúva na verejné osvetlenie.

Konkretizoval, že dovedna pôjde o výmenu asi 3130 kusov svietidiel a 86 rozvodných skríň. Dôjde aj k výmene niektorých betónových stĺpov za oceľové, avšak v počte len 56 kusov.

Samospráva zároveň skrátila predpokladanú dobu rekonštrukcie z pôvodne plánovaných dvoch rokov na deväť mesiacov, aby mesto začalo dosahovať úsporu čím skôr.

Keďže Lučenec podľa Kornieta nestavia nič nové, nepotrebuje stavebné povolenie, ale iba ohlásenie rekonštrukcie osvetlenia.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac