Medzi obeťami vlakovej nehody v Česku sú dve Slovenky

V českom meste Pardubice sa zrazil rýchlik s nákladným vlakom. Pri zrážke zomreli najmenej štyria ľudia. Medzi obeťami sú aj dve Slovenky. Ďalšie štyri občianky SR utrpeli pri nehode zranenia, jedna bola prepustená, ostatné ostávajú hospitalizované, v stabilizovanom stave. Informoval o tom slovenský rezort diplomacie.

poškozený vlak, vlaky, vlaková souprava, nehoda, následky Železničná nehoda v Pardubiciach. Foto: Profimedia.sk

Pri nehode zasahovalo množstvo policajtov, hasičov aj záchranárov. Nehoda sa stala krátko pred 23:00 neďaleko novej zastávky Pardubice-centrum.

Vlak číslo RJ 1021 spoločnosti Regio Jet smerujúci z Prahy do Košíc sa zrazil s nákladnou súpravou spoločnosti ČD Cargo. V čase nehody bolo na palube vlaku viac ako 300 ľudí. Predný vozeň rýchlika bol vážne poškodený. „Hovoril som si, že ide na nesprávnu (koľaj), svietila zelená. Zrazu (nastala) rana a vlak zastal,“ vypovedal jeden zo svedkov nehody.

Na mieste zasahovali všetky záchranné zložky, dorazilo 36 jednotiek hasičov, uviedla predstaviteľka HZS Pardubického kraja. „Prvé dva vagóny nákladného vlaku boli prázdne, takže nedošlo k žiadnej ďalšej havárii,“ povedala.

Ľudí vyslobodili z vykoľajeného vozňa a triedili ranených. Na mieste boli ťažko zranení. „V tejto chvíli môžeme potvrdiť, že najmenej štyria ľudia utrpeli zranenia nezlučiteľné so životom,“ uviedla ešte v stredu hovorkyňa záchrannej služby Pardubického kraja Alena Kisialová.

Podľa údajov z noci sa traja ľudia zranili stredne ťažko a okolo dvadsať ľudí utrpelo ľahké zranenia.

„Cítili sme náraz, počuli sme, ako sa rozbilo sklo, a potom sa ozval plač. Cestovali sme vo vagóne za tým prevráteným. V našom vagóne bolo veľa ľudí od krvi, boli zranení. Našťastie sme vyviazli bez zranení,“ povedal pre Novinky Martin Bujniak, ktorý cestoval vo vagóne hneď za tým, ktorý dopadol najhoršie a celý sa prevrátil.

Na miesto dorazili dva záchranárske vrtuľníky – jeden z Hradca Králové, druhý z Prahy. Podľa prvých správ vo vykoľajenom vagóne cestovalo približne 20 ľudí. Poškodené boli aj ďalšie časti vlaku. Nehoda je vážna, povedal pre Českú televíziu hajtman Pardubického kraja Martin Netolický. Železničná prevádzka na danej trati je zastavená.

Príčinu tragickej nehody vyšetruje železničná inšpekcia. „Zatiaľ nie je možné špekulovať o príčinách,“ povedal minister dopravy.

Medzi obeťami i zranenými sú aj Slováci

Medzi obeťami vlakovej nehody v Česku sú dve Slovenky. Ďalšie štyri občianky SR utrpeli pri nehode zranenia, jedna bola prepustená, ostatné ostávajú hospitalizované, v stabilizovanom stave. Uviedol to komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

„Zastupiteľský úrad Slovenskej republiky v Prahe je v súvislosti s tragickou zrážkou vlakov v Pardubiciach v aktívnom kontakte s príslušnými zložkami. Česká strana oficiálne potvrdila, že medzi obeťami sú dve občianky SR,“ uviedol rezort.

Pozostalým vyjadril rezort diplomacie úprimnú sústrasť. So zranenými Slovenkami je zastupiteľský úrad v telefonickom kontakte.

„Náš zastupiteľský úrad v Českej republike je v súvislosti s tragickou zrážkou vlakov pri Pardubiciach v aktívnom kontakte s príslušnými zložkami,“ doplnil rezort.

Rýchlik prešiel na červenú, uviedla železničná inšpekcia

Podľa zistení železničnej inšpekcie rýchlik prešiel cez návestidlo značiace zákaz jazdy, respektíve „na červenú“. Vošiel tak do cesty druhej, nákladnej súprave.

Zatiaľ nie je jasné, či vlak prešiel cez návestidlo v dôsledku technickej chyby, pochybeniu ľudského faktora alebo pre obe. Inšpekcia vysvetlila, že to je predmetom podrobného vyšetrovania, ktoré zrejme potrvá niekoľko mesiacov.

Podľa doterajších záverov predstavuje škoda spôsobená zrážkou približne 110 miliónov českých korún (približne 4,5 milióna eur).

(tasr, est, ste, sita)