Dôvera Ukrajincov v prezidenta Zelenského padla na najnižšiu úroveň od začiatku vojny

Dôvera Ukrajincov v prezidenta Volodymyra Zelenského klesla prvýkrát od ruskej invázie vo februári 2022 pod 60 percent. Vyplýva z dnes zverejneného popredného prieskumu.

Zelenskyj vo Francúzsku Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vystupuje s prejavom pred francúzskym Národným zhromaždením v Paríži v piatok 7. júna 2024. Foto: TASR/AP

Dôvera verejnosti v 46-ročného politika vzrástla v máji 2022 na 90 percent, ale do mája 2024 klesla na 59 percent, informoval Kyjevský medzinárodný inštitút sociológie (KIIS). 

„Radi by sme poukázali na to, že Volodymyr Zelenskyj si stále zachováva legitimitu v očiach ukrajinskej spoločnosti a väčšina Ukrajincov mu naďalej dôveruje,“ uviedol inštitút.

„Pokles dôvery však pokračuje a ako je vidieť z výsledkov, hlavnými dôvodmi kritiky zo strany bežných Ukrajincov sú nie vždy úspešná personálna politika a otázky spravodlivosti (najmä v podobe boja proti korupcii a spravodlivé bremeno vojny pre všetkých),“ uviedol KIIS. 

Zelenskyj čelil za posledných 12 mesiacov mnohým výzvam vrátane neúspešnej letnej protiofenzívy, napätej diskusie o mobilizácii a korupčných škandálov zahŕňajúcich vysokých úradníkov. 

(tod)