Slovenskí biskupi navštívili pápeža Františka. Hovorili o zmierení a odpustení

Pápež František v piatok prijal 17 slovenských biskupov na osobnej audiencii v Apoštolskom paláci. Išlo o hlavný bod programu ich návštevy Ad limina apostolorum v Ríme a vo Vatikáne. Informovala o tom tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (KBS).

447961554_964219719040265_2895103726662266166_n Slovenskí biskupi na audiencii u pápeža Františka vo Vadikáne. Foto: Tlačová kancelária KBS

„Osobne som poďakoval za jeho návštevu na rómskom sídlisku pred dvomi rokmi. Pripomenul som, že na jeho pamiatku tam vystavili kríž a Rómovia zo sídliska Luník IX sa tam chodia modliť. Sú veľmi šťastní, že Svätý Otec si ich všimol,“ povedal na brífingu košický arcibiskup metropolita a predseda KBS Mons. Bernard Bober.

Biskupi hovorili s pápežom aj o Jubilejnom roku 2025. „Pripomenul, že by bolo dobré, aby sme zachovali základnú biblickú líniu, predovšetkým zmierenie. Zmieriť, odpustiť, vyhodiť zo seba všetky tie pnutia, ktoré spoločenstvo má a aj samotná cirkev,“ priblížil slová pápeža metropolita Bober.

Svätý Otec podľa predsedu KBS vyzval  biskupov, aby sa pýtali, na čo chcú. „Sám povedal, že môžeme hovoriť všetko, čo len chceme, môžeme aj kritizovať, ale nie vonku,“ uviedol Mons. Bober.

Pápež František sa podľa prešovského gréckokatolíckeho arcibiskupa Jonáša Maxima zaujímal aj o kňazské povolania na Slovensku, pri gréckokatolíkoch sa pýtal na ženaté kňazstvo a takisto na ukrajinských utečencov. „Dal nám veľa pozitívnych impulzov,“ dodal arcibiskup Maxim. 

Súkromný rozhovor pápeža s diecéznymi a pomocnými biskupmi zo Slovenska trval asi hodinu a pol.

Biskup Viliam Judák a pápež František. Foto: Tlačová kancelária KBS/FB

Biskupi priniesli najvyššiemu predstaviteľovi katolíckej cirkvi viaceré vecné dary. Bola medzi nimi napríklad drevená kazeta so slovenským bylinným čajom či hokejový dres HK Dukla Ingema Michalovce. Ten mal symbolizovať odpoveď gréckokatolíckych kňazov na výzvu pápeža Františka priniesť radostnú zvesť na spoločenskú perifériu. Podľa tlačovej kancelárie KBS sa gréckokatolíckej cirkvi už niekoľko rokov takto darí ohlasovať evanjelium v športovom prostredí.

Biskupi zároveň darovali pápežovi Františkovi aj kópiu nitrianskeho evanjeliára z druhej polovice 11. storočia, ktorý je najstaršou liturgickou knihou na území Slovenska. Dar pápežovi venovali aj organizátori Národnej púte motorkárov, ktorí mu prostredníctvom slovenských biskupov odovzdali preklad najstaršej slovanskej básne Proglas do talianskeho jazyka.

(su, tasr)