V Žilinskom kraji budú nové pohotovostné ambulancie pre deti aj dospelých

V Žilinskom kraji vzniknú nové pohotovostné ambulancie pre deti aj dospelých Ilustračná foto. Zdroj: Martin Baumann/TASR

ŽILINA – Všetky štyri nemocnice v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) uspeli so svojimi projektmi vo výberovom konaní Ministerstva zdravotníctva SR na poskytovateľov ambulantnej pohotovostnej služby (APS).

V Žilinskom kraji bude od 1. júla v čase od 16:00 do 20:00 pohotovostnú službu pre dospelých poskytovať osem ambulancií, z toho päť v zdravotníckych zariadeniach v správe ŽSK. Sú to Kysucká nemocnica s poliklinikou (NsP) v Čadci, Dolnooravská NsP v Dolnom Kubíne, Liptovská NsP v Liptovskom Mikuláši, Hornooravská NsP v Trstenej a Oravská poliklinika Námestovo.

V okrese Bytča bude APS pre dospelých zabezpečovať Zdravie v ohrození n. o., v Žilinskom okrese Fakultná NsP Žilina a v okrese Turčianske Teplice súkromná spoločnosť H.A.M. Academy.

Obsadiť sa podarilo všetkých šesť pevných bodov APS pre deti a dorast, z 11 pevných bodov APS pre dospelých zostávajú neobsadené tri. „Neobsadené ostanú pevné body APS pre dospelých v okresoch Kysucké Nové Mesto, Martin a Ružomberok,“ uviedla hovorkyňa ŽSK Eva Lacová.

Podľa jej slov sa v Martine a Ružomberku do výberového konania nikto neprihlásil. „Od ministerstva zdravotníctva očakávame v najbližšom čase informácie o tom, ako bude ďalej riešiť APS, ktoré zostali neobsadené,“ spresnila Eva Lacová. 

Nemocnice v Čadci, Dolnom Kubíne, Trstenej a Liptovskom Mikuláši uspeli aj vo výberovom konaní na pevné body APS pre deti a dorast. Zvyšnými dvomi poskytovateľmi sú Fakultná NsP Žilina pre okresy Žilina, Bytča a Kysucké Nové Mesto a MUDr. Vanda Pedanová, s. r. o., pre okresy Martin a Turčianske Teplice.

Ako dodala hovorkyňa ŽSK, kraj má naďalej záujem prevádzkovať aj doplnkové body APS, no trvá na vyriešení ich financovania zo strany ministerstva zdravotníctva z peňazí, ktoré sú k dispozícii vďaka zrušeniu viacerých pevných bodov APS.

(tasr)


Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...