Video: Horskí záchranári pomáhali trojici horolezcov po páde v stene Dračieho štítu

HZS Do záchrannej akcie bolo v súčinnosti s leteckou posádkou postupne nasadených niekoľko záchranárov HZS. Foto: ilustračné/Facebook HZS

VYSOKÉ TATRY – Horskí a leteckí záchranári zasahovali v sobotu (8. 6.) popoludní vo Vysokých Tatrách po páde troch osôb z jedného zo žľabov Dračieho štítu na snehové pole v Zlomiskovej doline. Informovala o tom Horská záchranná služba (HZS).

Udalosť oznámilo súbežne niekoľko svedkov s tým, že najmenej jedna osoba mala utrpieť po dlhom, niekoľko metrovom páde viaceré zranenia. Zároveň bolo ohlásené uviaznutie dvoch českých horolezcov na skalnej polici, pričom žena utrpela poranenie dolnej končatiny.

Pomoc komplikovalo nepriaznivé počasie

„O súčinnosť bola požiadaná posádka leteckých záchranárov z Popradu, ktorej sa podarilo v nepriaznivých poveternostných podmienkach, silnom nárazovom vetre v doline, vysadiť neďaleko zranenej osoby horského záchranára z oblastného strediska Vysoké Tatry,“ uviedla HZS.

Záchranár na mieste ošetril a zateplil pacienta a do príchodu posádky Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby spolu s náhodnými svedkami zabezpečil zranenému predlekársku pomoc.

Horolezcom pomáhali viacerí záchranári

Do záchrannej akcie bolo v súčinnosti s leteckou posádkou postupne nasadených niekoľko horských záchranárov, ktorí pokračovali do steny k uviaznutým pozemne.

„Dvojici pomohli záchranári HZS dostať sa zo steny do bezpečia pomocou lanovej techniky. Pacient bol po ošetrení a zateplení transportovaný letecky do Starého Smokovca a následne pozemne do nemocnice na ďalšie ošetrenie,“ uviedla HZS. Záchranári napokon z terénu letecky transportovali aj zranenú Češku.

 Pád troch osôb z jedného zo žľabov Dračieho štítu na snehové pole v Zlomiskovej doline. Video: hzs.sk

(tasr)


Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...