Nová expozícia oživuje spomienky, umožňuje návrat v čase a približuje život za socíku

nostalgia,br4 Pred vchodom do múzea víta návštevníkov stará „embéčka“, jeho súčasťou je aj Bistro pri MNV. Foto: Mário Kaprálik

BREZNO – Návrat v čase. Pre tých starších spomienky na minulosť, pre neskôr narodených ukážka, ako sa na Slovensku žilo za socíku.

V metropole Horehronia sprístupnili expozíciu z čias bývalého režimu s názvom Nostalgia. Návštevníkov v Brezne tam víta Bistro pri MNV a takisto aj zaparkovaná stará „stovka“ pred vchodom do budovy vedľa mestského úradu, v ktorom sa návštevníci vrátia v čase.

Na prízemí v centre mesta vystavujú rôzne artefakty ako sú policajné a vojenské, iskričkovské a pionierske rovnošaty, nechýba vyšetrovacia miestnosť ŠtB, veci dennej potreby, ale aj busty a obrazy vtedajších politikov.

Na druhom podlaží uvidia návštevníci zariadený trojizbový byt zo 70. a 80. rokov s rôznymi doplnkami typickými pre toto obdobie. Nechýba kuchynská linka s predmetmi dennej spotreby, rohová sedacia súprava a nábytková zostava.

Keďže sa byty pred rokom 1989 zariaďovali z pochopiteľných dôvodov prevažne rovnako, u návštevníkov, ktorí toto obdobie zažili, vyvolá výstava množstvo spomienok.

Primátor Brezna Tomáš Abel vysvetlil, že sprístupnenie originálnej expozície pripravilo mesto svojpomocne. Má byť novým magnetom nielen pre domácich obyvateľov, ale aj pre turistov.

Vnímame to ako podporu podnikateľského prostredia v meste. Snahou je Brezno zatraktívniť, aby sme návštevníka zaujali a čo najviac sa u nás zdržal. Aby si tu dal nejakú kávu, dobrý obed a strávil v centre mesta dlhšiu dobu,“ vysvetlil Abel.

Podľa kompetentných sa budú snažiť výstavu ešte doplniť, aby sa stala lákadlom nielen pre základné a stredné školy na území okresu, ale aj iné po celom Slovensku.

„Najmä však pre turistov zo všetkých kútov. Chceme, aby to mohli vidieť aj mladí ľudia a zažiť v interaktívnom prostredí. Zároveň sa pri tom vzdelávať napríklad v rámci dejepisu,“ uviedol Andrej Barančok, ktorý bol poverený realizáciou projektu.

Podľa jeho slov ide o zaujímavé miesto, ktoré odporúčajú navštíviť staršej generácii so svojimi vnúčatami, kde sa môžu rozprávať o dobe, ktorá niečo priniesla a niečo vzala.

„Pre dnešnú mládež je táto téma vzdialená. Expozícia je mementom pripomenutia si, že demokracia je vrtkavá a treba sa o ňu starať,“ zdôraznil Barančok.

Na výstave Nostalgia si bol artefakty z minulosti pozrieť aj vysokoškolák Tomáš. „Toto obdobie som nezažil. Ako vyzerali vtedy byty, poznám iba z fotografií a filmov. Určite odporúčam mladým, aby sa prišli pozrieť. Uvidia, ako žili naši rodičia, či starí rodičia. Nakoniec aj toto obdobie, nech bolo akékoľvek, je súčasťou našej história,“ povedal Tomáš z Banskej Bystrice.


Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...