Na Gemeri čoskoro otvoria ďalšie kúpalisko

Kúpalisko Hnúšťa Kúpalisko Hnúšťa. Foto: Hnusta.sk

HNÚŠŤA – S príchodom teplejších dní sa postupne otvárajú mnohé kúpaliská na Slovensku, vrátane regiónu Gemer-Malohont. Onedlho by malo byť návštevníkom sprístupnené aj kúpalisko v Hnúšti (okres Rimavská Sobota).

Ako na májovom zasadnutí hnúšťanského mestského zastupiteľstva (MsZ) priblížil konateľ Mestskej investičnej spoločnosti Miroslav Porubiak, ktorý je dočasne poverený aj vedením oddelenia služieb Mestského úradu Hnúšťa, pred sezónou realizujú na kúpalisku niektoré menšie stavebné práce.

„Jednoznačne máme záujem pripraviť kúpalisko v nadväznosti na stavebné práce tak, aby bolo hotové do otvorenia v sobotu 15. júna,“ konkretizoval Porubiak.

Doplnil, že na zabezpečenie prevádzky rátajú s dohodami o brigádnickej práci pre študentov. Takto chcú zabezpečiť na kúpalisko napríklad plavčíkov. Podľa Porubiaka sa im prihlásili záujemcovia, ktorí s touto prácou už majú skúsenosti z predchádzajúcich rokov.

Inzerát s ponukou práce pre plavčíkov je ešte stále zverejnený na webovej stránke mesta. Ponúkaná odmena je 4,31 eur za hodinu. Podmienkou je vek študenta minimálne 18 rokov a absolvovaný kurz prvej pomoci cez Červený kríž.

Kúpalisko v Hnúšti začali stavať už v roku 1946, ako v článku na stránke mesta informuje regionálny historik a terajší primátor Martin Pliešovský. Šlo o výkopové práce, ktoré sa realizovali ručne. Kúpalisko bolo napokon oficiálne otvorené až v roku 1952. Na kúpanie slúžil 33-metrový bazén s hĺbkou do 2,5 metra.

Výhodou bolo situovanie kúpaliska pri Slovenských lučobných závodoch, ktoré boli najväčšou fabrikou v celom okrese. Z chladiacej veže závodu bola do bazéna privádzaná teplá voda, ako uvádza portál Echoviny.sk.

V rokoch 1998 až 2004 bolo hnúšťanské kúpalisko pre zhoršujúci sa technický stav zatvorené. Potom prešlo rekonštrukciou za zhruba päť miliónov korún. V rámci nej sa bazén skrátil na 25 metrov a vo zvyšnej časti vznikla strojovňa na úpravu vody. Zmenšila sa aj hĺbka, ktorá je v súčasnosti jeden až 1,8 metra.

Okrem hlavného bazéna je na kúpalisku aj menší detský bazén s rozmermi 10 x 10 metrov a rôzne športoviská.


Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...