Poradovník na umiestnenie do domova dôchodcov je pridlhý. Košickí seniori čakajú aj tri roky 

KOŠICE - Súčasná situácia v domove dôchodcov v Košiciach je alarmujúca. Kapacita zariadenia, ktoré poskytuje sociálne služby pre seniorov je plná a záujem o umiestnenie enormný. Dôchodcovia sú nútení čakať v poradovníku v priemere až dva-tri roky. Reč je o Stredisku sociálnej pomoci mesta Košice, ktoré bojuje s nedostatočnými kapacitami.

domov dôchodcov Evidencia žiadateľov každým mesiacom stúpa. Foto: FB Stredisko sociálnej pomoci mesta Košice

Domov dôchodcov má zabezpečovať prostredie, ktoré podporuje čo najvyššiu mieru sebestačnosti prijímateľov sociálnej služby s cieľom vytvoriť pre nich druhý domov. Keďže čakacia doba na umiestnenie do sociálneho zariadadenia je pridlhá a zoznam čakateľov neustále rastie, pozreli sme sa bližšie na to, v čom tkvie problém.

Na čakacej listine je vyše 200 žiadateľov

Podľa verejne dostupných informácií k 30. aprílu 2024 naplnili kapacitu domova so 188 miestami, pričom na čakacej listine bolo k danému dňu 223 žiadateľov. O mesiac neskôr, teda k 31. máju, sa tento počet zvýšil na 231. V súčasnosti je v poradovníku 239 ľudí, ktorí čakajú na umiestnenie do spomínaného zariadenia. O vysokom záujme svedčí nielen dlhý poradovník, ale aj vysoká návštevnosť verejnosti počas májového dňa otvorených dverí (DOD) v zariadení na Garbiarskej ulici v Košiciach.

„Veľmi radi sme návštevníkov previedli celým zariadením a ukázali im, ako pracujeme a ako si tu seniori nažívajú. Návštevníci mali možnosť prezrieť si ubytovacie časti aj jedáleň, relaxačnú miestnosť, kaplnku, knižnicu, telocvičňu i vonkajšie časti zariadenia,“ priblížili informácie o podujatí organizátori.

Na prijatie do zariadenia sa čaká aj tri roky

Podľa hovorcu mesta Dušana Tokarčíka je doba čakania na prijatie do zariadenia v priemere dva až tri roky, pričom ročne sa uvoľní iba 57-60 miest. Hovorca uviedol, že čakatelia sú ochotní čakať, no mnohí seniori a ich rodinní príslušníci našej redakcii vyjadrili svoje obavy a frustrácie.

Dôchodkyňa Mária pre Košický Štandard vyslovila obavu, či sa vôbec dožije, kým sa pre ňu uvoľní miesto. Do zariadenia by ju najskôr vzali v roku 2026. Mama dôchodcu Jozefa tiež nie je nadšená z poradovníka a nedostatočných kapacít vzhľadom na skutočnosť, že Košice sú druhým najväčším mestom na Slovensku: „Keby sme boli tušili, že sú čakacie doby také dlhé, riešili by sme to skôr,“ zdôverila sa.

Hovorca mesta Košickému Štandardu priznal, že kapacitu zariadenia nemožno zväčšiť, preto sa zameriavajú na kvalitu poskytovaných služieb. „Služby rozšírime o paliatívnu starostlivosť, na vybudovanie hospicu, a to vďaka externým zdrojom financovania z plánu obnovy. Zároveň sme v roku 2023 zriadili ošetrovateľskú starostlivosť,“ ozrejmil Tokarčík.

Spory medzi krajom a mestom

Viceprimátorka Lucia Gurbáľová už v máji tohto roku na jednom z mimoriadnych zasadnutí mestského zastupiteľstva kritizovala rozhodnutie predsedu Košického samosprávneho kraja Rastislava Trnku o rušení existujúcich zoznamov žiadateľov o sociálne služby. Informovali sme o tom našich čitateľov ešte v deň zasadnutia.

„Politické rozhodnutie predsedu samosprávneho kraja zrušiť či utlmiť túto službu s nikým nekonzultoval,“ dodala viceprimátorka. Toto rozhodnutie podľa jej slov spôsobilo, že na stole oddelenia sociálnych vecí mesta Košice pristálo vyše dvesto žiadostí o tieto služby, ktoré nebolo možné zaradiť do poradovníka.

V dôsledku tohto rozhodnutia sa čakacia doba ešte predĺžila. Je to téma, o ktorej chceli diskutovať poslanci, avšak zhodli sa, že predtým bude potrebné, aby sa dohodlo mesto s krajom. Ako a kedy sa situácia s nepostačujúcimi kapacitami v danom zariadení vyrieši, ostáva naďalej otázne, čím problém eskaluje.

K situácii sa vtedy kriticky postavil aj primátor Jaroslav Polaček: „Iné župy na Slovensku nerušia tieto služby a je zarážajúce, že ani KSK tieto služby neruší v Trebišove, Rožňave, v Michalovciach, a ruší ich len v Košiciach. Ja čakám na audienciu u predsedu samosprávneho kraja viac ako rok a pol. Podstatné je, že 200 ľudí, ktorí sa spoliehali, že v týchto zariadeniach budú je v poradovníkoch, a budú opäť čakať,“ neskrýval frustáciu z tejto situácie.

O stanovisko sme preto požiadali aj župana nášho kraja: „Napriek neustále verejne deklarovanej snahe pána primátora Polačeka doposiaľ k žiadnej iniciatíve na stretnutie k danej veci z jeho strany nedošlo. Občania predovšetkým doplácajú na nečinnosť vedenia mesta Košice, ktoré už opakovane dostáva túto informáciu a za deväť mesiacov nepohlo ani prstom,“ vysvetlil Rastislav Trnka.

Podľa jeho slov, KSK o svojom postupe na základe legislatívnych zmien v oblasti poskytovania sociálnych služieb informoval magistrát ešte v októbri minulého roka, pričom koncepciu rozvoja sociálnych služieb v kraji na najbližšie dva roky odsúhlasili poslanci na krajskom zastupiteľstve v apríli tohto roka.

K utlmovaniu služieb sa vyjadrila aj poslankyňa a starostka mestskej časti Nad Jazerom Lenka Kovačevičová: „To utlmovanie služieb bude samozrejme trvať niekoľko rokov, pretože tie postele, každý vieme ako sa obsadzujú, že niekto musí zomrieť, čiže nikto nebude ľudí, ktorí tam majú služby zabezpečené, zvážať a nebude ukončovať pobyt v zariadení.“

Ďalšie sociálne zariadenia, kapacita a doba čakania

V Košiciach sú ešte ďalšie domovy dôchodcov, ako zariadenie Arcus, v ktorom celoročne poskytujú sociálnu službu pre 220 prijímateľov, pričom čakacia doba je vyše dva roky. Ďalšie, s menšou kapacitou, je napríklad Jeseň n. o., čo je však nadštandardné sociálne zariadenie s kapacitou 40 prijímateľov sociálnej služby, či Bethesda s kapacitou 39 miest.

Dom pokojnej staroby A. F. Colbrieho má vyššiu kapacitu. „Ide o kombinované zariadenie, v ktorom poskytujeme niekoľko druhov sociálnych služieb s kapacitou 102 prijímateľov, ktorá je však aktuálne naplnená,“ priblížila nám PR manažérka z Arcidiéznej Charity Košice Silvia Hrabčáková. Podľa jej slov sa doba čakania líši vzhľadom na druh poskytovanej sociálnej služby v závislosti od aktuálnej obsadenosti aj počtu žiadateľov.

Zdá sa, že seniorov v našom meste, ktorí potrebujú využiť služby sociálnych zariadení, čaká dlhá cesta a poradovník, keďže kapacity zariadení sú vyťažené. Otázne je, čo s tým plánuje naše mesto i kraj urobiť. Obrátili sme sa preto aj na Ministerstvo sociálnych vecí a rodiny SR, o ich stanovisku budeme našich čitateľov informovať.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac