Križovatku pri Moste Apollo čaká veľká obnova, vodičov dopravné obmedzenia

most Apollo v Bratislave Most Apollo v Bratislave. Foto: TASR/Dano Veselský

BRATISLAVA – Križovatku pri Moste Apollo v Bratislave čaká veľká obnova, práce v hodnote 1,4 milióna eur vykoná developer JTRE.

Ako informuje hovorca investora Daniel Suchý, komplexná rekonštrukcia dopravného uzla Landererova – Košická – Prístavná pri Moste Apollo prinesie bezpečnejší a plynulejší prechod pre chodcov, ale aj lepší prejazd pre vodičov, cyklistov a ostatných účastníkov cestnej premávky.

V blízkosti Mosta Apollo postupne pokračuje výstavba, ktorá prinesie nové byty, pracovné príležitosti, ale aj verejné priestory a občiansku vybavenosť. V súvislosti s tým developer štvrtí Eurovea City a Downtown Yards uzatvoril dohodu s bratislavským magistrátom o modernizácii dopravnej infraštruktúry v okolí.

Práce na prestavbe križovatky budú vykonávať počas letných mesiacov a ich súčasťou je tiež príprava na prípadnú budúcu električkovú trať.

Komplexnú rekonštrukciu križovatky v celkovej hodnote 1,4 milióna eur uskutoční na vlastné náklady JTRE. Hlavné mesto celý proces koordinuje a bude dohliadať na plynulý priebeh realizácie.

„Na rekonštrukciu vyťaženého dopravného uzla, ktorý je napojený na diaľnicu D1 a rýchlostnú cestu R7, sa využije prioritne obdobie letných prázdnin, avšak prípravné práce sa pre náročnosť kompletnej výmeny technológií začnú už v júni,“ priblížil Suchý.

„Rekonštrukciu pripravujeme s projektantmi a dopravnými inžiniermi už niekoľko mesiacov a okrem príslušných oddelení na bratislavskom magistráte spolupracujeme aj s Dopravným podnikom Bratislava a Políciou SR, aby rekonštrukcia v čo možno najmenšom rozsahu zasiahla bežný život Bratislavčanov,“ dodáva výkonný riaditeľ JTRE Pavel Pelikán s tým, že rekonštrukcia by mala byť ukončená začiatkom školského roka.

Na obmedzenia počas jednotlivých etáp prác bude upozorňovať dopravné značenie. „Samotnej rekonštrukcii však predchádza informačná kampaň pre širokú verejnosť, aby sa účastníci premávky oboznámili s obchádzkovými trasami a vedeli sa vopred pripraviť na obmedzenia a využili iné trasy,“ poznamenal Suchý.

Rekonštrukcia bude mať niekoľko etáp, počas ktorých bude k dispozícii vždy aktuálna informačná mapka dostupná na webe, sociálnych sieťach a v médiách.

Najzásadnejšou zmenou prejde svetelná signalizácia. „Pôjde o jej kompletnú výmenu za najmodernejší systém s najväčšou a najkomplexnejšou riadiacou jednotkou centrálneho dopravného systému,“ uviedol hovorca developera s tým, že jeho súčasťou bude aj časovacie zariadenie, kamery a senzory, ktoré zabezpečia inteligentné a dynamické riadenie križovatky.

Podľa investora bude priepustnosť jednotlivých koridorov priebežne vyhodnocovaná a regulovaná na základe aktuálneho náporu vozidiel tak, aby bola zabezpečená nielen maximálna plynulosť premávky, ale aby sa čo najviac eliminovali možné zápchy na nadväzujúcich križovatkách, ako je to často napríklad na križovatke Mlynské Nivy – Košická.

Po rekonštrukcii sa zvýši bezpečnosť chodcov a cyklistov vďaka rozšíreniu ostrovčekov. „V súčasnosti sú už nedostačujúce, predovšetkým cyklisti či matky s detskými kočíkmi pri čakaní na zelenú zasahujú do vozovky,“ priblížil investor. V rámci rekonštrukcie preto vzniknú bezpečnejšie priechody s ostrovčekmi, ktoré znesú aj vyšší nápor chodcov a cyklistov.

Rekonštrukcia má zlepšiť aj komfort cestujúcich mestskou hromadnou dopravou. Vybudujú novú zastávku na Košickej ulici v smere z Petržalky, ktorá sa po zväčšení ostrovčekov posunie bližšie k stanici Nivy.

„Počas rekonštrukcie bude dočasne zrušená, cestujúci môžu využiť zastávku na Moste Apollo, ktorú už aj v súčasnosti uprednostňujú. Taktiež sa posilní cyklodoprava prepojením Nív cez Plátenícku ulicu s medzinárodnou cyklotrasou pri Dunaji,“ uzavrel Suchý.

Zmena organizácie dopravy počas rekonštrukcie križovatky. Zdroj: Bratislava – Hlavné mesto SR/Facebook

(sita, mas)


Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...