Po prvom štrajku chcú zamestnanci RTVS pokračovať v nátlakových akciách

Prvý výstražný štrajk zamestnancov a spolupracovníkov RTVS Prvý výstražný štrajk zamestnancov a spolupracovníkov RTVS v Bratislave 10. júna 2024. Foto: TASR.

V Bratislave sa v pondelok udial trojhodinový štrajk zamestnancov RTVS. Jeho cieľom je stiahnutie sporného návrhu zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR). Protestného zhromaždenia sa pred ministerstvom kultúry zúčastnilo okolo 150 ľudí.

Demonštranti pochodovali od budovy Slovenského rozhlasu pred budovu ministerstva kultúry na Námestí SNP. Nachádzali sa medzi nimi moderátori, redaktori spravodajstva RTVS, taktiež aj kameramani a zvukári.

Zamestnanci RTVS svoju prácu v pondelok prerušili na tri hodiny. Štrajk podľa nich nebude mať vplyv na vysielanie programových služieb RTVS, keďže budú dodržané všetky zákonné povinnosti, ktoré RTVS vyplývajú zo súčasnej platnej legislatívy.

Štrajkujúci zamestnanci požadujú zastavenie útokov na novinárov zo strany politikov, zvýšenie financovania telerozhlasu a zachovanie RTVS. Pokiaľ sa ich požiadavky nenaplnia, uviedli, že budú pokračovať v krokoch, ktoré budú mať nátlakovejší charakter ako dnešný trojhodinový štrajk, ktorý neovplyvnil vysielanie verejnoprávnej televízie a rozhlasu.

Štrajk zamestnancov a spolupracovníkov RTVS. Foto: Štandard

Podporu požiadavkám zamestnancov vyjadrili aj viaceré filmárske asociácie. „Žiadame stiahnutie predloženého zákona o STVR a ukončenie snáh o politickú kontrolu nad médiami verejnej služby bez ohľadu na stranícku príslušnosť. Zároveň vyzývame k hľadaniu systémových riešení, ktoré minimalizujú možnosti politického tlaku na RTVS a zabezpečia jeho stabilné financovanie,“ uvádzajú asociácie.

Manažment na čele s generálnym riaditeľom Ľubošom Machajom rešpektuje právo zamestnancov na štrajk.

„Zostáva nám už len niekoľko dní na to, aby sme využili všetky zákonné možnosti na kolektívny odpor voči rušeniu RTVS. Už o pár dní bude Národná rada Slovenskej republiky v druhom čítaní rokovať o Zákone o STVR,“ uvádza sa vo vyhlásení štrajkového výboru.

Oponenti zákona tvrdia, že ak sa nepostavia proti „tomuto pokusu o likvidáciu verejnoprávnej televízie a rozhlasu, veci naberú raketový spád“.

„Plánované legislatívne zmeny ohrozia redakčnú a tvorivú nezávislosť zamestnancov a spolupracovníkov RTVS,“ píše sa ďalej vo vyhlásení s dôvetkom, že táto situácia postaví pred neriešiteľné etické dilemy pri každodennom fungovaní inštitúcie aj ostatné profesie, vrátane výrobných a vysielacích zložiek.

Prvý výstražný štrajk zamestnancov a spolupracovníkov RTVS v Bratislave 10. júna 2024. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Nejde o prvý verejný nesúhlas zamestnancov a spolupracovníkov RTVS s pripravovanými zmenami. Tí sa deň po tom, ako zákon o STVR schválila vláda (25.4.), obliekli do čierneho. Vyjadrili tak svoj smútok i nesúhlas. Pridali sa k nim aj niektoré súkromné médiá, osobnosti a politici.

(let, tasr)


Ďalšie články
Frakcia Patrioti pre Európu naberá na realite aj sile. Koľko by mohla mať europoslancov?

Frakcia Patrioti pre Európu naberá na realite aj sile. Koľko by mohla mať europoslancov?

Novovznikajúca frakcia Európskeho parlamentu Patrioti pre Európu, ktorej vznik pôvodne ohlásili maďarský premiér Viktor Orbán a český expremiér Andrej Babiš, by už mala mať dostatočný počet členov, aby mohla oficiálne vzniknúť. Najnovším prírastkom majú byť národno-konzervatívne zoskupenia z viacerých západoeurópskych krajín. Kostru novej politickej aliancie tvoria od minulej...