Banky sa so zlacnením hypoték neponáhľajú. Na nižšie sadzby nečakajte, kupujte, radí analytik

Úrokové sadzby sa pohli. Tentoraz smerom, ktorý trh už netrpezlivo očakával. Prvýkrát od septembra 2019 sa znížili. Opatrenie avizované dlhé obdobie sa stalo realitou. Podľa Národnej banky Slovenska ide o vyslanie signálu ľuďom, ekonomike i finančným trhom, že rekordne vysokú infláciu sme zvládli. Čo bude nasledovať?

Couple in garden looking at residential house Bývanie. Ilustračná foto: Profimedia

K dlho očakávanému zníženiu úrokovej sadzby o 0,25 percentuálneho bodu pristúpila Európska centrálna banka 6. júna 2024 na zasadnutí Rady guvernérov. Podľa guvernéra Národnej banky Slovenska Petra Kažimíra máme však za sebou iba prvú etapu.

Aj keď veľmi dôležitú, prílišnému optimizmu či prehnaným očakávaniami by sme ešte podľahnúť nemali. Ako krajina totiž nie sme vo vákuu a inflačná beštia ešte nie je podľa neho úplne skrotená. „Aj naďalej vidím nezanedbateľné riziko, že sa rast cien môže opätovne rozbehnúť tým neželaným tempom. Či už v dôsledku vývoja vo svete, alebo v dôsledku uponáhľaného znižovania sadzieb,“ konštatuje šéf regulátora dozerajúceho na slovenský finančný trh.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.