USA povolia dodávky amerických zbraní pre ukrajinský pluk Azov

Vláda amerického prezidenta Joea Bidena zruší doteraz platný zákaz používania amerických zbraní pre ukrajinský pluk Azov, uviedlo v pondelok americké ministerstvo zahraničných vecí.

Volunteer Day in Kiev, Ukraine - 14 Mar 2020 Uniformovaní muži s vlajkami pluku Azov, ilustračný obrázok. Foto: Profimedia.sk

Americké ministerstvo zahraničných vecí dôkladne preverilo pluk Azov a rozhodlo sa zrušiť obmedzenia vyplývajúce z takzvaného Leahyho zákona, píše The Washington Post. Pluk Azov teraz bude mať k americkej pomoci rovnaký prístup, ako majú ostatné ukrajinské jednotky.

Zákon pomenovaný po bývalom americkom senátorovi Patrickovi Leahym zakazuje poskytovať vojenskú pomoc zahraničným silám, ktoré sa beztrestne dopúšťajú porušovania ľudských práv. U pluku Azov takéto prípady podľa amerického rezortu diplomacie neboli potvrdené.

Podľa Rusov ide o čin podporujúci nacizmus

Na rozhodnutie USA medzitým reagoval aj podpredseda Rady federácie, hornej komory ruského parlamentu, Konstantin Kosačev. Podľa jeho mienky ide o „ďalší hanebný záznam v globálnom registri činov, ktoré podporujú nacizmus“.

V tejto súvislosti pripomenul údajnú paralelu s druhou svetovou vojnou. Konkrétne moment, keď si nacisti uvedomili, že na sovietskom fronte dostávajú jednu porážku za druhou, v treťom roku vojny išli najprv rozdávať zbrane miestnemu obyvateľstvu na okupované územia a neskôr banderovcom.

„Analógia je priama. V treťom roku ozbrojeného konfliktu na Ukrajine Američania podporujúci Kyjev, vidiac sériu porážok ukrajinských ozbrojených síl, rozdávajú zbrane tým istým azovským militantom, ktorých sami v roku 2017 uznali za nacistov,“ dodal Kosačev pre ruskú tlačovú agentúru TASS.

Neskôr sa k téme vyjadril aj hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. „Extrémne negatívne,“ odpovedal Peskov na otázku, ako jeho úrad vníma rozhodnutie amerického ministerstva zahraničia. „Hovoríme o ultranacionalistoch, ultranacionalistických ozbrojených jednotkách,“ zdôraznil Peskov.

Vo vojne sa zviditeľnili obranou Azovstaľu

Brigáda špeciálneho určenia Azov je považovaná za obzvlášť účinnú vojenskú jednotku, píše WP. Na začiatku ruskej invázie na Ukrajinu v roku 2022 húževnato niekoľko týždňov bránil oceliarne Azovstaľ v juhoukrajinskomm prístavnom meste Mariupol.

Spojené štáty však Azovu pred približne 10 rokmi zakázali používať americké zbrane, pretože niektorí zo zakladateľov tejto jednotky mali rasistické, xenofóbne a ultra-nacionalistické názory. Predstavitelia OSN pre ľudské práva tiež tvrdili, že Azov porušuje humanitárne právo, dodáva WP.

Pluk Azov je súčasťou Národnej gardy Ukrajiny. Ruský najvyšší ho v auguste 2022 zaradil na zoznam teroristických organizácii.

(tod/tasr)