Čo má spoločné Američan, Francúz a Slovák

Mohol by to byť začiatok vtipu, lenže nie je. Bidenova administratíva v Spojených štátoch verejnými zdrojmi nešetrí. Americké výdavky radikálne prevyšujú príjmy. Medzinárodný menový fond preto dvíha varovný prst. No zámorská veľmoc nie je jediná, ktorá nemá poriadok vo verejných financiách. Rumuni či Maďari, ale aj Taliani a Francúzi, sú na tom podobne. Po príklady však netreba chodiť do zahraničia, stačí ostať aj na Slovensku.

Konferencia na podporu Ukrajiny vo Francúzsku Slovenský premiér Robert Fico (vpravo), ktorého víta francúzsky prezident Emmanuel Macron pred Elyzejským palácom v Paríži. Foto: TASR/AP

Za uplynulých niekoľko dní sa udialo zopár vecí, ktoré majú spoločný menovateľ. Sú ním verejné financie, ktorých stav sa vo viacerých európskych štátoch i v zámorí, zhoršuje. Vlády Spojených štátov, Talianska, Francúzska či Slovenska míňajú každoročne podstatne viac, než do štátnej kasy natečie. Dlhová bublina sa preto v najbližších rokoch začne nafukovať.

Gita Gopinathová, pravá ruka šéfky Medzinárodného menového fondu, koncom minulého týždňa varovala Spojené štáty, aby znížili fiškálne deficity. Silný rast najväčšej svetovej ekonomiky jej podľa nej dáva „dostatočný“ priestor na obmedzenie výdavkov a zvýšenie daní.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.