V kauze Dobytkár rozhoduje aj dlhoročná úradníčka sudcu Hrubalu

V kauze Dobytkár rozhoduje aj dlhoročná úradníčka sudcu Hrubalu. Obhajcovia obžalovaných majú preto obavy, že by rozhodovanie súdu nemuselo byť nestranné.

Sudca Marián Mačura od decembra prešiel na ročnú stáž na Najvyššom súde. V senáte ho najskôr nahradil sudca Rastislav Stieranka, ktorý tak doplnil trojčlenný senát popri spomínanom sudcovi Hrubalovi a predsedovi Jánovi Giertlim. Mačuru neskôr nahradila Beáta Medveďová.

Tá v minulosti pôsobila ako dlhoročná vyššia súdna úradníčka bývalého predsedu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Jána Hrubalu. Ten svoj profesionálny vzťah s bývalou spolupracovníčkou nekomentoval. 

Špecializovaný súd aj priznal, že senát v zložení so sudcom Stierankom nekonal. Prečo tak urobil, však nevysvetlil. „Vystavil sa tým podozreniu z organizačnej manipulácie,“ uvádza portál Sita.

„Jej dlhotrvajúci podriadený služobný pomer voči inému členovi senátu sa pri budúcom hlasovaní a rozhodovaní objektívne nemusí javiť ako nestranný, a to bez ohľadu na jej možnú subjektívnu nestrannosť (tzv. teória zdania),“ vysvetlila Iveta Lenčéšová, obhajkyňa bývalého výkonného riaditeľa PPA Ľubomíra Partiku.

V kauze Dobytkár ide o korupciu pri rozdeľovaní dotácií Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA). Obžalovaní sú v nej nitriansky oligarcha Norbert Bödör či finančník Martin Kvietik.

(sita)