Pellegrini zložil sľub a ujal sa funkcie prezidenta SR

Inaugurácia prezidenta Petra Pellegriniho Nový prezident SR Peter Pellegrini pozdravuje ľudí pri odchode z Dómu svätého Martina. Foto: Jakub Kotian/TASR

Peter Pellegrini sa v sobotu napoludnie ujal úradu prezidenta SR. Vo funkcii strieda Zuzanu Čaputovú.

Pellegrini zložil do rúk predsedu Ústavného súdu SR Ivana Fiačana ústavou predpísaný sľub a ujal sa funkcie prezidenta SR. Urobil tak na sobotňajšej slávnostnej inauguračnej schôdzi Národnej rady SR v priestoroch Slovenskej filharmónie v Bratislave.

Fiačan zloženie sľubu v zmysle ústavy potvrdil, čím sa Pellegrini ujal funkcie.

„Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Budem dbať o blaho slovenského národa, národnostných menšín a etnických skupín žijúcich v Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem vykonávať v záujme občanov a zachovávať i obhajovať ústavu a ostatné zákony,“ citoval Pellegrini Ústavu SR. Ak by sľub odmietol alebo by ho zložil s výhradou, podľa ústavy by voľby prezidenta boli neplatné a nemohol by stáť na čele štátu.

Inaugurácie sa okrem rodiny zúčastnili aj najvyšší ústavní činitelia, dosluhujúca prezidentka Zuzana Čaputová, podpredseda NR SR Peter Žiga, ktorý je poverený riadením parlamentu, ako aj šéf Ústavného súdu SR Ivan Fiačan. Premiér Robert Fico (Smer-SD) sa zo zdravotných dôvodov na inaugurácii nezúčastnil. Na schôdzi boli prítomní podpredsedovia vlády SR a ministri. Tiež bývalí prezidenti SR Andrej Kiska, Rudolf Schuster a Ivan Gašparovič či poslanci NR SR.

Pellegrini: Nedovoľme urážať ľudí za ich prejavený politický názor

Hodnoty nového prezidenta SR Petra Pellegriniho sú štát, národ, rodina a človek. Definovanie si celospoločensky akceptovaných hodnôt a spoločnej vízie je tým najlepším predpokladom na to, aby národ uspel v ťažkých časoch. Vyhlásil to vo svojom inauguračnom príhovore.

Ľudia by podľa neho nemali podľahnúť klamnému názoru, že spor sa musí z politiky vytratiť. Ten tam prirodzene patrí, pretože politika má byť miestom výmeny názorov a aj súbojov o svoje idey a hodnoty. Tento súboj však musí mať svoje pravidlá. Slovensko v súčasnosti podľa Pellegriniho potrebuje súdržnosť, jednotu a spoločný ťah na bránu.

Politika podľa Pellegriniho nesmie rozdeľovať rodinu, priateľov či kolegov. Nesmie sa stať ani hnacím motorom negatívnych a deštruktívnych emócií, ktoré v spoločnosti driemu. Tolerovať by sa nemalo ani vedomé šírenie zla a nenávisti.

„Netolerujme vedomé šírenie zla a nenávisti. Spoznáme ho veľmi jednoducho. Nie je to útok na myšlienky, ale je to útok na hlavu svojho politického oponenta. Nedovoľme urážať ľudí za ich prejavený politický názor. Nepochopené, sklamané a urazené politické egá sa musia pozrieť predovšetkým do zrkadla, a nie viniť zo svojho neúspechu spoluobčanov a voličov,“ poznamenal.

Pellegrini apeloval aj na rešpektovanie výsledku volieb, pretože to je základom demokratického zriadenia a nevyhnutným predpokladom na to, aby sa politické spory riešili vo volebných miestnostiach, a nie so zbraňami na námestiach.

„Nespochybňujme verdikt voličov len preto, že sa nám práve nepáči. Rešpekt k výsledku volieb je úplným základom demokratického zriadenia.“

Niekoľko rokov podľa vlastných slov Pellegrini upozorňuje na to, že Slovensko je rozdelené vysokým mentálnym múrom, spoza ktorého na seba pokrikujú dve oddelené skupiny spoločnosti. „Dnes je tento múr už aj pokropený krvou. A ak k nej už nikdy nemá pribudnúť ďalšia, musíme ten múr spoločne zbúrať,“ skonštatoval.

„Ak sa budeme inšpirovať tým, čo sa nám už v minulosti podarilo, budeme schopní nielen súťažiť s najvyspelejšími štátmi sveta, ale aj byť v tejto súťaži úspešní,“ uviedol s tým, že spájanie musí byť za niečo, a nie proti niečomu.

Na snímke vľavo zvolený prezident SR Peter Pellegrini skladá prezidentský sľub. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Štát musí byť podľa Pellegriniho silný dovnútra aj navonok

„V duchu svojho dlhodobého politického presvedčenia hovorím o silnom štáte, ktorý je pre svojich občanov vždy pomocou a službou, nikdy nie bremenom,“ povedal Pellegrini. Štát by sa mal podľa neho vedieť postarať o človeka „od kolísky až po hrob“. Mal by tiež byť silný vstúpiť tam, kde zlyháva trh, a postarať sa o nápravu.

Zároveň podotkol, že štát musí byť silný aj navonok, pričom dokáže chrániť svoje hranice, napĺňať svoje vlastné národnoštátne záujmy a hlásiť sa o svoje miesto za svetovým stolom, kde sa prijímajú spoločné a dôležité rozhodnutia.

„Sebavedomé a hrdé Slovensko, ľudia, národ a štát budú u mňa vždy na prvom mieste. Slovensko bolo, je a ostane pevnou súčasťou Európskej únie i Severoatlantickej aliancie – ale nebude sa v nich nikdy báť hovoriť svojím suverénnym hlasom.“

Slovo národ sa nesmie stať obetou politickej korektnosti

V prípade hodnoty národa sa Pellegrini plne hlási k Ústave Slovenskej republiky.

„Slovo národ sa nikdy nesmie stať obeťou politickej korektnosti. Plne rešpektujem každého jedného občana SR, bez ohľadu na to, k akému národu sa hlási,“ uviedol. Hlava štátu je presvedčená, že slovenský národ má právo na historický fakt, že demokratická SR vznikla ako nástroj jeho sebaurčenia.

Rodina je podľa Pellegriniho skutočnou základnou bunkou slovenskej spoločnosti. Jej základnou hodnotou by nemali byť vonkajšie, ale hlavne vnútorné znaky. „Či je pre svojich členov skutočnou oporou, zázemím, miestom odovzdávania si hodnôt a formovania človeka,“ poznamenal.

Prezident je zároveň presvedčený, že človek by mal byť stredobodom pozornosti štátu. „Nerodíme sa s rovnakými schopnosťami a rovnakými predpokladmi. Ale každý si zaslúži rovnakú šancu a rovnakú štartovaciu čiaru,“ tvrdí.

Pellegrini v prejave skonštatoval, že vo finále je stav spoločnosti výsledkom rozhodnutia každého jedného jej člena. Každý človek by sa podľa neho mal sám seba opýtať, ako môže prispieť k upokojeniu spoločnosti. „Je to zásadná úloha, ktorá dnes stojí pred politikmi, mienkotvorcami i médiami. Ale nájsť hodnoty, na ktorých sa ako spoločnosť zhodneme a ktoré budeme ctiť, je úlohou pre každého z nás,“ povedal s tým, že on ako prezident je pre to pripravený urobiť maximum.

Hlava štátu vyhlásila, že druhý historicky najsilnejší mandát priamo voleného prezidenta ho zaväzuje, aby bol v každej situácii pre každého jedného občana oporou. Pripomeňme, že v druhom kole volieb získal Peter Pellegrini vyše 1,4 milióna (53,12 percenta) hlasov voličov. Jeho protikandidát Ivan Korčok dostal bezmála 1,25 milióna.

Na snímke Peter Pellegrini počas príchodu do inauguračnej sály. Foto: NR SR

Ľudia očakávajú spájanie aj riešenie sociálnych otázok

Redaktor Štandardu sa pýtal ľudí, ktorí sa prišli pozrieť na inauguráciu, aký bude podľa nich Pellegrini prezident. Richard z Topoľčian si myslí, že má všetky predpoklady, aby bol dobrým prezidentom. 

„Verím tomu, že Slovensko ukľudní a bude to prezident, ktorý bude na Slovensko vplývať veľmi pozitívne, čiže bude občanov spájať,“ povedal Richard.

Richardove požiadavky na dobrého prezidenta sú, aby reprezentatívne vystupoval a vedel komunikovať. 

Alexander z Nových Zámkov od prezidenta očakáva, aby pomohol občanom v sociálnych otázkach.

„Ja som robil v Bratislave desať rokov v komunálnom podniku, teraz nás prepustili a teraz čo, kto nám pomôže? Nikto,“ uviedol Alexander. Podľa neho sa má prezident zaujímať o tých najchudobnejších ľudí. Nie je jasné, akým prezidentom bude, ukáže to až čas, skonštatoval Alexander.

Majerský: Pellegrini bude čeliť skúškam, čas ukáže, ako obstojí

,,Prajem novozvolenému prezidentovi, aby sa v prvom rade zastával ľudí a záujmov Slovenska, dôstojne nás reprezentoval v zahraničí, bol nadstranícky a nositeľ pokoja. Peter Pellegrini vstupuje ako prezident do náročného obdobia, keď v spoločnosti panuje veľká nedôvera, nenávisť a nepokoj,“ uviedol v stanovisku predseda Kresťanskodemokratického hnutia Milan Majerský.

Od nového prezidenta očakáva, že „bude prinášať pokoj, rozvahu a spájať rozdelenú spoločnosť“. 

„Od prvého dňa bude čeliť mnohým ťažkým skúškam. Prajem Petrovi Pellegrinimu, aby vykonával svoju funkciu so štátnickým prístupom a vždy uprednostnil dobro a záujem všetkých občanov Slovenskej republiky, pred záujmami úzkych politických skupín. Až čas ukáže, ako v týchto skúškach obstojí a ako si ho história bude pamätať. Napriek tomu, že nie vo všetkom sa s novým prezidentom zhodneme, želám si, aby sme si toto obdobie pamätali ako obdobie zmieru, súdržnosti a prosperity,“ doplnil Majerský.

Šimečka: Pellegrini to bude mať ako prezident ťažké, latka je nastavená vysoko

Peter Pellegrini to bude mať ako prezident ťažké, latka je nastavená veľmi vysoko. Na sociálnej sieti to uviedol predseda hnutia Progresívne Slovensko Michal Šimečka v reakcii na inauguráciu novej hlavy štátu. Zároveň jemu aj celému Slovensku praje, aby sa rozhodol správne a bol dobrým prezidentom.

„Veľa bude záležať od toho, či dokáže narysovať hrubú čiaru za nešťastným, útočným spôsobom volebnej kampane aj za svojimi straníckymi spojencami z minulosti,“ napísal Šimečka. Za neštandardný krok považuje Pellegriniho obsadenie pozície čestného predsedu Hlasu-SD. Dôležité tiež podľa šéfa hnutia bude, či sa rozhodne byť prezidentom „na okrasu“, sústredeným na status a oficiality, alebo bude prezidentom všetkých ľudí.

SaS: Pellegrini správne pomenoval rozdelenú spoločnosť

Pellegrini v prejave správne pomenoval rozdelenú spoločnosť, ktorá čelí výzve zastaviť zlo a nenávisť, myslí si predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Branislav Gröhling.

Šéf liberálov podotkol, že Slovensko stojí aj pred výzvou k zmiereniu, a k tomu by podľa neho mal prispieť aj prezident Pellegrini. „Prvý krok Peter Pellegrini zvládol,“ zhodnotil Gröhling. Dodal, že verí, že nová hlava štátu nikdy neuhne ani od svojho oficiálne zloženého prezidentského sľubu, ani od sľubu byť prezidentom všetkých, nielen jeho voličstva, či voličstva koalície. 

Program bude pokračovať symbolickým prevzatím úradu

Po zložení sľubu bude nasledovať inauguračný príhovor, v ktorom Pellegrini predstaví svoju víziu výkonu verejnej služby vo funkcii hlavy štátu. Prezident sa následne presunie na bratislavské Hviezdoslavovo námestie, kde sa uskutoční prehliadka jednotiek Ozbrojených síl SR. V bratislavskom Dóme sv. Martina sa bude potom konať slávnostná bohoslužba slova Te Deum.

Program bude pokračovať príchodom do Prezidentského paláca a symbolickým prevzatím úradu od prezidentky Čaputovej. Nasledovať bude prehliadka Čestnej stráže prezidenta SR a slávnostný obed, na ktorý Pellegrini pozval 15 mladých ľudí a 15 seniorov.

V sobotný podvečer položí Pellegrini veniec k Pamätníku M. R. Štefánika v Ivanke pri Dunaji a neskôr aj k pamätníku Brána slobody na bratislavskom Devíne. Deň inaugurácie ukončí nový prezident SR slávnostnou recepciou na Bratislavskom hrade.

Pellegriniho zvolili občania SR v druhom kole prezidentských volieb, ktoré sa konali 6. apríla. Slovensko malo dosiaľ piatich prezidentov. Prvým bol Michal Kováč, ktorého však volil parlament. Priamo si občania volili hlavu štátu prvýkrát v roku 1999, vybrali si Rudolfa Schustera. Po ňom bol dvakrát na čele štátu Ivan Gašparovič, následne post zastával Andrej Kiska a poslednou prezidentkou bola Zuzana Čaputová. Funkčné obdobie jej uplynie, keď bude inaugurovaný jej nástupca Pellegrini.

Polícia upozorňuje na viaceré dopravné obmedzenia

Ako informuje bratislavský policajný hovorca Michal Szeiff, tie sa budú týkať najmä Starého Mesta, Devína a diaľničného obchvatu Bratislavy D1 a D2. V okolí Reduty bude úplne vylúčená premávka vrátane električiek z ulíc Jesenského ulica, Mostová ulica, Námestie Ľ. Štúra a Rázusovo nábrežie, v čase od 07:00 do približne 13:30.

Na Staromestskej ulici bude v čase približne od 12:30 do 15:30 obojsmerne uzavretá premávka od Mosta SNP po Hodžovo námestie. „Zjazd bude umožnený z Mostu SNP v smere z Petržalky na Vajanského nábrežie a výjazd na Most SNP bude z nábrežia v smere do Petržalky,“ poznamenal hovorca. V čase približne od 16:30 do 18:00 čiastočne obmedzia dopravu na diaľničnom obchvate Bratislavy v úseku Letisko M. R. Štefánika po križovatku diaľnice D2/D4.

Čiastočné obmedzenia sa dotknú aj blízkosti Bratislavského hradu, hradu Devín, ako aj Mohyly generála M. R. Štefánika. Na plynulosť a bezpečnosť cestnej premávky budú dohliadať hliadky dopravnej polície. Vodičov vyzývajú aby zvýšili svoju opatrnosť, ohľaduplnosť a rešpektovali pokyny policajtov, prípadne aby využili alternatívne trasy. K zvýšenej opatrnosti vyzývajú aj cyklistov.

(tasr, sita, dak, sak, est)


Ďalšie články