Čaputová takmer nenastúpila do funkcie. Pred piatimi rokmi našli jej dcére nádor na mozgu

Zuzana Èaputová prejav slávnostná schôdza NR SR Slovenská filharmónia Zuzana Čaputová počas prejavu po zložení sľubu predpísaného Ústavou SR. Foto: Martin Baumann/TASR

Slovensko pred piatimi rokmi nemuselo spoznať prvú ženu na poste hlavy štátu. Zuzana Čaputová sa totiž pár dní pred nástupom do funkcie dozvedela, že jej dcéra Emma má nádor na mozgu.

Nepríjemnú novinku sa dozvedela v júni 2019. Vtedy jej dcéra Lea zle doskočila v škole na telesnej výchove. Keďže sa dlhší čas necítila dobre, mama ju vzala k neurologičke spolu s dcérou Emmou, ktorá sa dlhšie sťažovala na migrény.

A práve vtedy pätnásťročnej Emme objavili nádor na mozgu, prezradila bývalá hlava štátu v knihe rozhovorov Nestratiť sa sama sebe, ktoré poskytla šéfredaktorovi českého týždenníka Respekt Erikovi Taberymu. Verejnosť sa o tejto exprezidentkinej situácii dozvedela až teraz.

„Bola to veľká emocionálna strela do najslabšieho miesta, ktoré mám, a tým sú moje deti. Alebo presnejšie do najsilnejšieho miesta,“ opisuje Čaputová v knihe.

Zvažovala preto, či má vôbec začať vykonávať prezidentský mandát. „Bola som pripravená, že nezložím prezidentský sľub a budem s ňou, keď to bude potrebné. Vôbec som netušila, čo sa bude diať. Čakala ma jedna obrovská zmena a do toho prišlo týždeň predtým niečo úplne iné,“ hovorí Zuzana Čaputová.

Keďže nádor neohrozoval zrak ani sluch a podľa lekárov sa javil ako chirurgicky odstrániteľný, dňa 15. júna 2019 sa konal inauguračný deň.

„Keď som kráčala za zvukov piesne Aká si mi krásna, ty rodná zem moja, čítať prejav, zložiť sľub a stála som na pódiu, pozrela som sa na všetkých prítomných a bola som pokojná, pretože som si povedala len: Emmka.“

„To bolo moje tajné heslo, o ktorom nikto nevedel, pretože keď už to na mňa malo prísť: fuuu, to je veľa ľudí, len sa nepomýliť… Povedala som si jej meno a zrazu bolo jasné, na čom skutočne záleží. Bolo to paradoxné, čo sa mi stalo. Do istej miery bola tá ťažoba v inej oblasti oslobodzujúca,“ spomína exprezidentka na svoj prvý deň vo funkcii.

Našťastie sa rokmi potvrdilo, že Emmin nádor je nezhubný. „Síce sme túto istotu získali až po pár rokoch sledovania a vyšetrení, nečelila som napokon takým výzvam, akým čelia ľudia s onkologickým ochorením.“

(tod, n)


Ďalšie články
Česká polícia odmietla stíhať schvaľovanie útoku na Fica. Smer sa pýta, či ich majú za bláznov

Česká polícia odmietla stíhať schvaľovanie útoku na Fica. Smer sa pýta, či ich majú za bláznov

Vládna strana Smer sa ohradila voči rozhodnutiu českej polície, ktorá odmietla stíhať slovné prejavy schvaľujúce atentát na premiéra Roberta Fica. Smer hovorí o politizácii českej polície a je zvedavý, ako na policajné uznesenie zareaguje české štátne zastupiteľstvo. Šéf brannobezpečnostného výboru parlamentu Tibor Gašpar zo Smeru v...