Taraba vedie pre plán obnovy rokovania s Komisiou, komunikuje aj s Kmecom

Taraba vedie pre plán obnovy rokovania s Komisiou, komunikuje aj s Kmecom. Uviedol to odbor komunikácie envirorezortu. Reagoval tak na Klimatickú koalíciu, ktorá kritizuje ministerstvo, že je v hodnotení plánu obnovy najhoršou inštitúciou v počte nesplnených a omeškaných úloh.

Začala sa schôdza k programovému vyhláseniu vlády Taraba Tomáš Taraba. Foto: TASR/Jaroslav Novák

„Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR urobí všetko pre to, aby tieto peniaze neprepadli, ale boli použité na dekarbonizačné či iné zmysluplné environmentálne projekty,“ deklarovalo. Taraba tvrdí, že niektoré projekty dokončia, aby zachránili financie pred ich prepadnutím. „Tam, kde je to možné, vstupujeme do rokovaní a podporujeme zmysluplné projekty, ktoré napríklad pomôžu Slovensku pripraviť sa na veľké vody či manažment priehrad,“ podotkol.

Slovensko tiež podľa MŽP potrebuje naštartovať hospodársky rozvoj, ktorý bude rešpektovať európsku envirolegislatívu. Taraba však odmieta uplatňovanie prísnejších pravidiel, ako vyžaduje legislatíva Európskej únie, tzv. goldplating, ktorý sa v súčasnosti deje aj v procesoch posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA). „Navrhovaná zmena EIA má za cieľ vrátiť Slovensko medzi civilizované štáty, kde každý, kto požiada o povolenie, vie, čo sa od neho požaduje a v akom horizonte povolenie získa,“ povedal minister.

Zároveň poukazuje na to, že pôvodný zákon o krajinnom plánovaní dala do plánu obnovy predchádzajúca vláda. Je podľa neho výmyslom a diktátom, čo môžu či nemôžu samosprávy robiť na svojom území. „Zákon sme preto upravili tak, aby boli splnené podmienky a nebol prekážkou na vyplatenie peňazí z plánu obnovy,“ povedal Taraba.

(tasr)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok