Greta Thunbergová bola v Bratislave na pochode mimovládok

Švédska ekoaktivistka Greta Thunbergová sa zúčastnila v Bratislave na pochode organizovanom mimovládkami s názvom Za Slobodu a demokraciu Slovenska.

448682741_122150985836212292_7158395292260801814_n Greta Thunbergová na proteste v Bratislave. Foto: Facebook

Platformy Otvorená Kultúra!, Klimatická koalícia, Platforma pre demokraciu a občianske združenie Mier Ukrajine týmto protestovali proti rušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry, koaličným zmenám vo verejnoprávnej RTVS, či proti krokom ministrov Tomáša Tarabu a Martiny Šimkovičovej.

„Za posledných osem mesiacov sme boli svedkami rušenia špeciálnej prokuratúry, útokov na nezávislosť súdnictva a veľkých personálnych výmen v bezpečnostných zložkách, zmien našej zahraničnopolitickej orientácie a príklonu k ruskému agresorovi i znevažovania vojnou zmietanej Ukrajiny. Strácame dôveru našich prirodzených zahraničných spojencov,“ napísali organizátori.

Protest sa konal v utorok popoludní na bratislavskom Námestí SNP, podľa organizátorov sa na ňom zúčastnilo okolo tisíc ľudí. Medzi nimi jedno svetovo známe meno.

„Na naše obrovské prekvapenie a radosť sa v zástupe ľudí objavila švédska aktivistka za ochranu klímy Greta Thunberg. Nepotrebovala pozornosť médií, nepotrebovala vystúpiť na pódiu. Na pochode sa zúčastnila ako bežná občianka, ktorá rovnako ako my vyznáva hodnoty slobody a demokracie,“ napísala na sociálnej sieti platforma Otvorená kultúra.

„Spolu s tisíckou ľudí dnes Bratislavou kráčala Greta Thunberg. Je to pre nás signál, že nie sme sami*y. Ľudia sa spájajú naprieč sektormi, ale i naprieč krajinami. Ďakujeme a nevzdávame sa.“

(est)