Škodlivá novela o NIHO môže naraziť. Poslanci Smeru váhajú, stačí Pellegriniho veto

Pozmeňovák z dielne Hlasu, ktorý dal stopku súčasnému riaditeľovi inštitútu NIHO Michalovi Staňákovi, nemá podporu celej koalície. Stačí pritom, aby zaváhali štyria poslanci. Na rade je prezident Peter Pellegrini.

31. rokovanie vlády SR Zuzana Dolinková. Foto: Dano Veselský/TASR

Uplynul týždeň, odkedy koaliční poslanci schválili takzvaný pozmeňovák k novele zákona o zdravotných poisťovniach. Zákon ako celok podporilo 78 poslancov, len Dušan Muňko zo Smeru nehlasoval – omylom.

Politici tým vlastne zrušili nezávislosť Národného inštitútu pre hodnotu a technológie v zdravotníctve (NIHO).

Po novom budú môcť bez zdôvodnenia odvolať terajšieho šéfa úradu Michala Staňáka, ktorý bol nedávno do funkcie riadne zvolený na päť rokov a inštitúciu pomáhal zakladať. Zároveň zrušili podmienku, že riaditeľom nemôže byť človek, ktorý za posledné tri roky pracoval pre súkromnú zdravotnú poisťovňu Dôvera alebo Union.

NIHO sa pritom pod Staňákovým vedením darilo, podľa kontrolórov si plnil povinnosti na sto percent a štátu za dva roky svojej existencie ušetril 165 miliónov eur. A to tým, že ministerstvu zdravotníctva poradil, ktoré zdravotnícke technológie sa pacientom oplatí preplácať a akú zľavu si má od farmaceutickej firmy pýtať.

Koaličné strany

Prílepok k nesúvisiacej novele prišiel v druhom čítaní úplne nečakane z pera poslanca Zdenka Svobodu (Hlas). Podpísali ho takmer všetci poslanci strany Hlas. Do akej miery však boli s podstatou zmeny koaliční poslanci z Hlasu, Smeru a SNS naozaj oboznámení, zostáva otázkou.

Štandard sa všetkých koaličných strán opýtal, aký postoj majú k tejto časti legislatívnej zmeny a či by za ňu opäť hlasovali, ak by ju Peter Pellegrini vetoval.

Strany Hlas a SNS na naše otázky do zverejnenia článku neodpovedali.

Stanovisko najsilnejšej koaličnej strany však napovedá, že veci sa môžu zmeniť. „Ak bude prezidentom SR zákon vrátený Národnej rade SR, tak sa plénum bude musieť s námietkami vyrovnať,“ odpovedal nám tlačový odbor strany Smer.

Poslanec Ján Podmanický (Smer) pre Štandard spresnil, že po prípadnom vetovaní bude s najväčšou pravdepodobnosťou musieť zasadnúť poslanecký klub Smeru a aj koaličná rada.

Podotknime, že na prelomenie veta prezidenta treba 76 hlasov, takže stačí, aby sa vzopreli štyria zákonodarcovia a v úrade NIHO nedôjde k žiadnym zmenám.

KDH píše prezidentovi

S koaličným podriadením si nezávislého úradu má výrazný problém celá opozícia. Hnutie KDH dokonca poslalo prezidentovi SR list, v ktorom ho žiada, aby predmetnú novelu vrátil do parlamentu s pripomienkou, ktorá spočíva vo vypustení pozmeňujúceho návrhu poslanca Svobodu.

„Považujeme to za tendenčnú zmenu, ktorá má viesť ku výmene riaditeľa tejto dôležitej inštitúcie,“ píše v liste, ktorého znenie má Štandard k dispozícii.

Poslanci KDH upozorňujú, že NIHO pomáha hospodárne vynakladať prostriedky na inovatívne lieky a technológie v zdravotníctve. Zastávajú sa Staňáka argumentami, že ide o erudovaného odborníka, ktorý mal ako víťaz výberového konania svoj post zastávať do roku 2029.

„Princíp predvídateľnosti výkonu funkcie je kľúčový pre zabezpečenie právneho štátu a demokracie, pretože vytvára rámec pre predvídateľnosť a zrozumiteľnosť konania vymenovaných predstaviteľov,“ konštatujú v liste.

Členovia KDH idú odovzdať Pellegrinimu list so žiadosťou, aby zastavil novelu zákona o zdravotných poisťovniach. Foto: Facebook/KDH

Postoj Pellegriniho je nejasný

Prezident si dáva načas. Legislatívnu zmenu, ktorá má platiť od 1. augusta tohto roku, zatiaľ nepodpísal, ale ani nevylúčil, že ju bude vetovať.

„Postoj prezidenta Petra Pellegriniho k uvedenej novele vyjadríme až po preštudovaní materiálu,“ odpovedal Štandardu Lukáš Laczko, tlačový tajomník prezidentovej kancelárie.

Neodpovedal ani na otázku, či si hlava štátu pred svojím rozhodnutím pozve Michala Staňáka na osobný rozhovor a vypočuje si jeho argumenty.