PS: Odvody do dôchodku ženám na materskej by sa mohli rátať z ich predošlej mzdy

Odvody do dôchodku pre ženy, ktoré pred odchodom na materskú dovolenku zarábali viac, ako je priemerná mzda, by sa mohli vypočítavať z ich predošlého príjmu. Uviedla to v stredu na tlačovej konferencii poslankyňa opozičného hnutia Progresívne Slovensko Simona Petrík.

Spolu s touto zmenou navrhuje do zákona o sociálnom poistení zakotviť aj možnosť vzájomného zdieľania dôchodkových práv rodičov. Navrhované zmeny majú podľa PS prispieť k vyšším dôchodkom pre ženy.

„Dnes prichádzam s dvomi konkrétnymi riešeniami, ktoré som predstavila aj v pléne parlamentu. A tieto prispejú k vyšším dôchodkom pre ženy a výrazne znížia diskrimináciu žien z dôvodu, že sa určitý čas doma starajú o deti a vykonávajú neplatenú prácu,“ uviedla Petrík.

Poslankyňa navrhla, aby sa ženám, ktoré pred otehotnením zarábali viac, ako bola priemerná mzda v minulom roku, vypočítavali odvody do dôchodku podľa ich predošlého príjmu. „Môj návrh im nastavuje spravodlivejší odvod do dôchodku, a to podľa ich predošlého príjmu.

Poslankyňa tiež navrhla do zákona zakotviť možnosť vzájomného zdieľania dôchodkových práv oboch rodičov. „Ak sa rodičia navzájom rozhodnú a podpíšu dohodu, na nimi vopred určené časové obdobie sa ich príjmy budú sčítavať a na dôchodok sa im bude odvádzať rovným dielom 50 na 50. Teda nie každému z jeho konkrétneho príjmu, ale spoločne sa dajú dokopy ich príjmy a pôjdu do odvodov na budúci dôchodok 50 na 50,“ vysvetlila Petrík.

(tasr)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok