Najvyšší súd nedodržiava zákon ani pri sudcoch

Na snímke Juraj Kliment. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Senát 5T pôsobiaci na Najvyššom súde, ktorému predsedá sudca Kliment, porušil práva trestne stíhanej sudkyne Cvikovej. Rozhodol o tom Európsky súd pre ľudské práva, ktorý vyhovel sťažnosti sudkyne, a konštatoval svojvôľu a arbitrárnosť sudcov Najvyššieho súdu. Inými slovami, konali bez akejkoľvek opory v zákone, a podľa rozhodnutia súdu išlo zo strany senátu sudcu Klimenta o neprípustnú nadprácu v neprospech stíhanej sudkyne. Sudca Kliment je sám predmetom mnohých rozhodnutí, ktoré konštatovali jeho pochybenia, a v tomto prípade sa bude na jeho nezákonný postup skladať každý občan Slovenskej republiky.

Európsky súd pre ľudské práva totiž sudkyni Cvikovej priznal na jeho rozhodovaciu prax pomerne vysoké odškodné z dôvodu nemajetkovej ujmy v sume 19 500 eur. Okrem toho vo svojom rozhodnutí Cviková v. Slovenská republika poukazuje na viaceré závažné nedostatky, ktoré sprevádzali rozhodnutie senátu Najvyššieho súdu, ako aj trestné konanie.

Sudkyňa obvinená v akcii Búrka

Sudkyňa Cviková pôsobila na Okresnom súde Bratislava I od roku 2012 do momentu, kým ju Národná kriminálna agentúra nezadržala dňa 11. marca 2020 a neobvinila v rámci akcie Búrka. Táto akcia sa zameriavala na korupciu medzi sudcami, kde polícia preverovala podozrenia zo zneužívania úradnej moci a zasahovania do nezávislosti súdnictva.

Sudkyňa Denisa Cviková. Foto: TASR/Ján Krošlák

Spúšťačom celej akcie bola zadržaná komunikácia Mariána Kočnera v aplikácii Threema. Sudkyňa Cviková bola podozrivá z nezákonného zasahovania do prípadu falošných zmeniek, ktoré si voči televízii Markíza na súde uplatňoval Marián Kočner – údajne v prospech Kočnera pôsobila na inú sudkyňu, ktorá prípad pojednávala.

Po vznesení obvinenia bola sudkyňa Cviková Špecializovaným trestným súdom vzatá do väzby z takzvaných kolúznych dôvodov, teda pre obavu, že bude mariť trestné konanie. Súd vtedy väzbu odôvodnil aj tým, že je potrebné vypočuť veľký počet svedkov, ktorých by mohla sudkyňa ovplyvniť.

Špecializovaný trestný súd nevidel dôvody na väzbu


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami