Cyprus odmietol hrozby vodcu libanonského hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha

Cyprus odmietol hrozby vodcu libanonského hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha, ktorý v stredu varoval tento ostrovný štát pred spoluprácou s Izraelom. Nikózia uviedla, že podnikne potrebné kroky na diplomatickej úrovni.

„Otvorenie cyperských letísk a základní izraelskému nepriateľovi na cielenie Libanonu by znamenalo, že cyperská vláda je súčasťou vojny a hnutie by k nej tak pristupovalo,“ uviedol vodca šiitských militantov.

Hovorca cyperskej vlády Konstantinos Letymbiotis označil narážky vodcu hnutia ako nezaložené na realite. „Nasralláhove vyjadrenia sú nepríjemné a my podnikneme všetky kroky na diplomatickej úrovni,“ povedal pre miestne médiá.

Nasralláh povedal, že širšia vojna s Libanonom by mala regionálne dôsledky a Hizballáh by zaútočil na ktorúkoľvek krajinu v regióne, ktorá by pomáhala Izraelu vo vojnovom úsilí, pričom spomenul Cyprus, ktorý by podľa neho mohol v prípade širšej vojny umožniť Izraelu použiť svoje základne.

Cyperský prezident Nikos Christodulides v reakcii uviedol, že jeho krajina sa v žiadnom prípade nezúčastňuje na vojenských operáciách v regióne. Cyprus je podľa neho súčasťou riešenia, nie problému a poukázal na námorný koridor medzi Cyprom a Pásmom Gazy, ktorý sa používa na dodávanie pomoci na palestínske územie.

(dpa, tasr)