USA: Tím vedcov objavil mikroplasty vo vzorkách z penisov

Tím vedcov zo Spojených štátov objavil mikroplasty vo vzorkách z penisov, niekoľkonásobný nález vyvoláva otázky ohľadom erektilnej dysfunkcie. Stopové množstvá PET a polypropylénu sa nedávno objavili aj v semenníkoch a vzorkách spermy.

the-bottle-5128607_1280 Plastové fľaše. Ilustračné foto: Pixabay

V štúdii, ktorú výskumníci Univerzity v Miami uverejnili v časopise Your Sexual Medicine Journal, hodnotili tkanivo odobraté piatim mužom, ktorí podstúpili chirurgický zákrok súvisiaci s erektilnou dysfunkciou. Mikroplasty sa našli v štyroch z piatich vzoriek, jednotlivé kúsky mali rozmery od pol milimetra (0,5 mm) do dvoch tisícin milimetra (0,002 mm).

PET a polypropylén sa používajú v obaloch na potraviny a nápoje, ako i v iných predmetoch dennej potreby.

„Penis je cievny, hubovitý orgán, takže je určite zraniteľný. Vieme, že erektilná dysfunkcia je multifaktoriálna [spôsobená viacerými vplyvmi – pozn. red.]. Na to, aby došlo k erekcii, potrebujete dobré hormóny, nervy, zásobovanie krvou a dobré hladké svalové tkanivo,“ uviedol vedúci výskumu Ranjith Ramasamy.

„Zistili sme, že mikroplasty sú prítomné v hladkej svalovine penisu. Vieme len to, že by tam nemali byť, a máme podozrenie, že by to mohlo viesť k dysfunkcii hladkého svalstva,“ doplnil.

Podľa Ramasamyho je na určenie potenciálnej úlohy mikroplastov pri erektilnej dysfunkcii a mužskej neplodnosti naliehavo potrebný ďalší výskum.

Počet spermií u mužov klesá už desaťročia a do značnej miery ostáva nevysvetlený, hoci mnohé štúdie predpokladajú chemické znečistenie.

Nedávne štúdie na myšiach uvádzajú, že mikroplasty znižujú počet spermií a spôsobujú abnormality a hormonálne poruchy.

„Prešli sme od otázky, či v sebe máme mikroplasty, k otázke, či existuje úroveň mikroplastov, po prekročení ktorej sa veci stávajú patologickými,“ vysvetlil Ramasamy metodiku výskumu.

(guardian)


Slovenská republika schválila návrh zákona, ktorým bude Smernica o rodovej rovnosti na pracovisku transponovaná do vnútroštátneho právneho poriadku. Smernica okrem iného zavádza povinné kvóty na zamestnávanie žien v riadiacich pozíciách pod hrozbou pokuty, no takéto…
Prejsť na článok
Historik Róbert Letz skúma osobnosť Andreja Hlinku, jeho vplyv na slovenskú históriu a nedostatočnú pozornosť historikov k jeho odkazu.
Prejsť na článok
Intel zvažuje ponuku na prevzatie od Qualcommu, čo by mohlo byť historickou zmenou vlastníctva v technológiach.
Prejsť na článok
Vyšetrovateľ v Nitre vedie trestné stíhanie v prípade tragickej nehody z 27. júna, kde došlo k usmrteniu a ublíženiu na zdraví.
Prejsť na článok
Kontrola cyklotrasy na Vajanského nábreží odhalila nedostatky a nepreukázateľnosť nákladov, čo vyvolalo ostrú kritiku poslancov a primátora.
Prejsť na článok
Jaroslav Haščák sa od 1. októbra opäť zapojí do práce v Pente po zbavení obvinenia v kauze Gorila, zameria sa na expanziu spoločností.
Prejsť na článok