Čína hrozí trestom smrti pre taiwanských separatistov

Čína hrozí trestom smrti pre taiwanských separatistov. Oficiálne definovala správanie smerujúce k nezávislosti Taiwanu ako trestný čin, pričom páchateľom hrozia až tresty smrti. Podľa analytikov ide o krok, ktorý vyvolá ešte viac napätia v regióne.

Taiwanská vlajka. Foto: TASR/AP Taiwanská vlajka. Foto: TASR/AP

Najvyšší ľudový súd, Najvyššia ľudová prokuratúra, ministerstvá verejnej bezpečnosti a štátnej bezpečnosti a ministerstvo spravodlivosti v piatok spoločne oznámili usmernenia na potrestanie prípadných separatistov za nezávislosť Taiwanu.

Nové schválené pravidlá poprvýkrát definovali nezávislosť Taiwanu ako zločin. V závažných prípadoch, ako je plánovanie nezávislosti s pomocou vonkajších síl, sa uplatňuje trest smrti, povedal Sun Ping, zástupca vedúceho právneho oddelenia ministerstva pre verejnú bezpečnosť.

Hoci tento krok bol väčšinou symbolický, keďže Peking nemá jurisdikciu nad Taiwanom, mohol by odradiť taiwanských občanov od cestovania do Číny, ako aj urobiť cestovanie do iných krajín riskantnejším. Taiwanskí obyvatelia by mali tiež dôkladne zvážiť cestovanie do tretích krajín, ktoré majú s Čínou dohody o vydávaní osôb, povedal Chang Wu-yueh, odborník na vzťahy Taiwanu a Číny.

(financialtimes)