Voľby v júni by v Česku podľa prieskumu s výrazným náskokom vyhralo hnutie ANO

Voľby v júni by v Česku podľa prieskumu s výrazným náskokom vyhralo hnutie ANO so ziskom 32,9 percenta hlasov. Za ním by nasledovala vládna Občianska demokratická strana (ODS) s 14,8 percenta a Česká pirátska strana s 8,7 percenta.

Súd s Babišom Andrej Babiš. Foto: TASR/AP

Do parlamentu by sa ďalej dostalo hnutie Sloboda a priama demokracia (SPD) Tomia Okamuru s 7,3 percenta hlasov, hnutie Starostovia a nezávislí (STAN) so ziskom 6,8 percenta a Komunistická strana Čiech a Moravy (KSČM), ktorú by podporilo 5,1 percenta voličov.

Naopak, päťpercentné kvórum by neprekročila strana TOP 09 (4,5 percenta), Prísaha (3,7 percenta) a ani Motoristi (2,7 percenta). Kresťanskú a demokratickú úniu – Československú stranu ľudovú (KDÚ-ČSL) a sociálnych demokratov (SOCDEM) by podporilo 2,5 percenta voličov. Približne dvojpercentnú podporu by získali Zelení, Slobodní, PRO a Trikolóra.

Volebný model počítal s kandidatúrou jednotlivých strán, to však nie je ani podľa autorov príliš pravdepodobné. Preto z neho nevyplýva, akú podporu by získala koalícia Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09). Prieskumu sa zúčastnilo 1609 respondentov. Ústav odhadol volebnú účasť na 59 percent.

Vyplýva to z prieskumu ústavu STEM pre CNN Prima News, informuje TASR podľa portálu Novinky.cz

(tasr)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok