Počas protiteroristickej operácie v Dagestane zneškodnili štyroch útočníkov

Bezpečnostné zložky v Dagestanskej republike v nedeľu večer zneškodnili štyroch ozbrojencov, ktorí predtým v mestách Derbent a Machačkala podnikli útok na cirkevné objekty - pravoslávny chrám a synagógy - i na post dopravnej polície.

Pri týchto útokoch prišlo o život najmenej šesť ľudí a ďalších asi 12 ich bolo zranených. Ruská agentúra Interfax s odvolaním sa na republikové úrady uviedla, že zahynulo deväť ľudí a zranených bolo najmenej 25 osôb.

Ruské médiá tvrdia, že medzi páchateľmi útokov sú aj dvaja synovia a synovec predsedu jednej z okresných samospráv, ktorého medzičasom zadržali a už aj predviedli na výsluch na políciu. V jeho dome bola vykonaná policajná prehliadka. Obaja úradníkovi synovia i synovec sú mŕtvi a boli identifikovaní.

Ďalších dvoch predpokladaných útočníkov polícia údajne dolapila na úteku v blízkosti Machačkaly. Dagestanské ministerstvo vnútra potvrdilo, že cesty do Machačkaly polícia uzavrela v snahe zabrániť prípadným ďalším páchateľom v úteku z mesta.         

Miestne médiá medzičasom informovali, že večer došlo v oboch mestách k prestrelkám. Priniesli aj správy o streľbe na policajné auto v obci Sergokal vzdialenej asi 65 kilometrov od hlavného mesta Machačkala. Streľba si vyžiadala jedného zraneného.

(tasr, reuters)