Japonsko, Južná Kórea a USA odsudzujú vojenskú spoluprácu medzi Ruskom a KĽDR

Japonsko, Južná Kórea a USA odsudzujú vojenskú spoluprácu medzi Ruskom a KĽDR. Tokio, Soul a Washington vydali spoločné vyhlásenie v nadväznosti na stredajšiu návštevu ruského prezidenta Vladimíra Putina v Pchjongjangu.

Vladimír Putin spoločne s lídrom KĽDR Kim Čong-unom podpísal dohodu o komplexnom strategickom partnerstve. Severná Kórea a Rusko sa dohodli na poskytnutí bezodkladnej vojenskej pomoci, ak bude druhá strana vystavená ozbrojenej agresii alebo vyhlási vojnový stav.

„Spojené štáty, Južná Kórea a Japonsko odsudzujú najostrejším možným spôsobom rozvíjajúcu sa vojenskú spoluprácu medzi KĽDR a Ruskom, vrátane opakovaných dodávok zbraní z KĽDR do Ruska, ktoré predlžujú utrpenie ukrajinských obyvateľov, porušujú viaceré rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN a ohrozujú stabilitu v Severovýchodnej Ázii a Európe,“ uvádza sa v spoločnom vyhlásení.

Spojené štáty zároveň zopakovali, že ich bezpečnostné záväzky ochrániť Južnú Kóreu a Japonsko pred útokom sú neochvejné. „Spojené štáty, Južná Kórea a Japonsko zároveň potvrdzujú, že cesta za dialógom ostáva otvorená a naliehajú na KĽDR, aby upustilo od ďalších provokácií a vrátilo sa k rokovaniam,“ dodáva vyhlásenie.

(jonhap, tasr)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok