Každý tretí Slovák má dôchodok, čím v Únii vedieme. Poberateľov dávok ešte pribúda

Minulotýždňový piatok priniesol v súvislosti s témou dôchodkov dva zásadné výstupy. Tým prvým je nesporne odstránenie istého nepomeru pri vyplácaní 13. dôchodkov a zavedenie stropu, na základe ktorého si penzisti na predčasnom dôchodku nesiahnu na viac peňazí ako tí na starobnom. Druhým boli dáta Eurostatu, ktorý si posvietil na dôchodky v jednotlivých krajinách.

SOCIÁLNA POISŤOVŇA Foto: Profimedia.sk

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny prostredníctvom svojho webu deklaruje, že jeho základnou úlohou je zabezpečenie pokojnej budúcnosti pre všetkých. „Rezort tvorí legislatívu v oblasti sociálneho poistenia a dôchodkov tak, aby ochránilo veľkú časť obyvateľstva pred rizikami v živote a zároveň zabezpečilo spravodlivé prerozdelenie dôchodkov v národnom hospodárstve,“ uvádza sa na portáli.

Ide však o náročnú agendu, a tak niet divu, že sporadicky čelí kritike. Zabezpečenie spravodlivého systému totiž nie je jednoduché. A už vôbec nie v prostredí neustálych spoločenských či ekonomických zmien. Ide však zároveň o jednu zo zásadných oblastí vládnutia, pretože podpora štátu v sociálnej sfére a manažovanie dôchodkového systému sa týka doslova každého z nás.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami