Ak chcú byť ukrajinské deti školákmi, musia absolvovať preventívnu prehliadku

DFN Košice Ukrajinské deti môžu využiť bezplatnú prevenciu v Detskej Fakultnej nemocnici Košice. Ilustračné foto: freepik.com

KOŠICE – Detská fakultná nemocnica Košice sa zapojila do projektu „Zdravotná prehliadka ukrajinských detí 2024“, ktorého cieľom je poskytnúť bezplatné preventívne prehliadky pre žiakov z Ukrajiny vo veku od 6 do 18 rokov.

Tento projekt je významným krokom na zabezpečenie zdravotnej starostlivosti pre deti, ktoré museli opustiť svoju krajinu a teraz žijú na Slovensku.

Povinné, nie dobrovoľné

Deti z Ukrajiny, ktoré žijú momentálne na Slovensku, musia po novom pred nástupom do školy absolvovať povinnú zdravotnú prehliadku u pediatra. Táto prehliadka je nevyhnutnou súčasťou prijímacieho procesu a má zabezpečiť, že dieťa je zdravé a pripravené na školské prostredie. V spádovej oblasti Detskej fakultnej nemocnice Košice (DFN) je viac ako 300 ukrajinských detí so statusom odídenca, ktorých sa toto opatrenie týka.

Aktuálne organizujú prehliadky hromadne v Košiciach a Bratislave, pretože od nového školského roku 2024/25 platí pre všetky ukrajinské deti povinná školská dochádzka. „Tieto preventívne prehliadky sú zamerané na deti vo veku od 6 do 18 rokov, ktoré vstupujú do školského kolektívu po prvýkrát a nemajú na Slovensku pediatra,” uviedlo pre redakciu Štandard Košice Tlačové oddelenie Digitálnej koalície, ktoré spolupracuje s DFN Košice na tomto projekte.

Podľa štatistík ide vraj približne o 10-tisíc ukrajinských detí na Slovensku, a z toho dôvodu Digitálna koalícia chcela podporiť slovenských pediatrov, ktorých je nedostatok. Podľa Digitálnej Koalície sú tieto prehliadky dobrovoľné, avšak nepriamo tak podporujú nástup do škôl, keďže poskytujú oficiálne potvrdenie o vykonaní potrebnej zdravotnej prehliadky, čím zjednodušujú celý proces.

Na základe skúseností sa podľa Digitálnej koalície táto iniciatíva osvedčila a spolupráca s ukrajinskými rodičmi je bezproblémová. „Pre mnohé rodiny je to jediná možnosť, ako si zabezpečiť zdravotnú prehliadku pre svoje dieťa. V Košiciach väčšina rodičov ihneď uzatvára zmluvu s pediatrom, zatiaľ čo v Bratislave sa o zriadení novej ambulancie ešte rokuje,” dodali pre našu redakciu z Tlačového oddelenia Digitálnej koalície.

Komplexné vyšetrenia v rámci projektu

Ukrajinské deti v rámci projektu a prehliadky môžu absolvovať komplexné vyšetrenia, ktoré zahŕňajú kompletnú anamnézu, vyšetrenie všetkých orgánových systémov, zhodnotenie očkovania, doplnenie očkovania podľa potreby, zhodnotenie psychomotorického vývinu. To všetko absolvujú deti z Ukrajiny priamo v DFN.

„Naviac absolvujú vyšetrenie sluchu a EKG a ak donesú vzorku moču, vykonáme im chemickú analýzu s okamžitým výsledkom,” vysvetlila Zuzana Baníková, marketingová špecialistka DFN. Podľa jej slov bude výstup preventívnej prehliadky súčasťou zdravotnej dokumentácie, ktorú budú archivovať.

„Deti tak získajú nielen potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti na vstup do školského zariadenia, ale v prípade zmeny zdravotného stavu a potreby poskytnutia následnej špecializovanej ambulantnej či nemocničnej zdravotnej starostlivosti už budú títo pacienti v našej databáze a celý proces ošetrovania sa výrazne skráti,” dodala Baníková.

Dokedy je možné absolvovať prehliadku?

Možnosť dobrovoľne absolvovať prehliadku v rámci projektu Zdravotná prehliadka ukrajinských detí 2024 v Košiciach v DFN Košice môžu deti s rodičmi do konca júna. V prípade, že to nestihnú, individuálne môžu absolvovať prehliadku aj pred nástupom do kolektívneho zariadenia u svojho všeobecného lekára pre deti a dorast.

Mohlo by vás zaujímať

Problém nastáva, ak tieto deti ešte stále nemajú svojho pediatra. „Sú takí, čo za dva roky pobytu na území SR si stále nenašli všeobecného lekára pre deti a dorast, aj napriek chronickým ochoreniam svojich detí. Ak budú deti vyšetrené v našej nemocnici v rámci projektu Zdravotná prehliadka ukrajinských detí 2024, zabezpečíme im nielen kompletné vyšetrenie, ale aj vyšetrenia navyše,” priblížila Baníková.

Spolupráca s Digitálnou koalíciou

Detská fakultná nemocnica Košice a Digitálna koalícia sa dohodli na spolupráci pri realizácii projektu Zdravotná prehliadka ukrajinských detí 2024. „Rozhodli sme sa podporiť túto aktivitu, aby sme pomohli rodičom a deťom z Ukrajiny pri zabezpečovaní zdravotnej starostlivosti u nás na Slovensku. Deti nemôžu za to, čo sa deje a v žiadnom prípade by nemali doplácať na túto situáciu,“ vysvetlil riaditeľ nemocnice Andrej Koman.

Snahou je zabezpečiť deťom, ktoré majú štatút odídenca, všetky komplexné vyšetrenia, ktoré musia pred vstupom do školských zariadení absolvovať.

Digitálna koalícia ako iniciatíva podpredsedu vlády

Digitálna koalícia (DK) je iniciatíva s národnou pôsobnosťou, ktorá vznikla na podnet Európskej komisie v rámci politiky Digital Skills and Jobs Coalition. Jej poslaním je zlepšovanie digitálnych zručností na Slovensku. Založili ju v roku 2017 Úrad podpredsedu vlády Slovenskej republiky pre investície a informatizáciu a IT Asociácia Slovenska. V súčasnosti združuje viac ako sto členov, kľúčových partnerov v oblasti vzdelávania a informačných a komunikačných technológií (IKT) na Slovensku.

Projekt Digitálne zdravie

V rámci projektu Digitálne zdravie poskytuje Digitálna koalícia digitálnu zdravotnícku technológiu na vykonávanie zdravotných prehliadok najmä ukrajinských žiakov, ktorí tieto prehliadky zatiaľ z rôznych dôvodov neabsolvovali. Tento projekt realizujú v partnerstve s Detskou fakultnou nemocnicou v Košiciach, ktorá pôsobí ako garant zdravotnej starostlivosti a v spolupráci s doktorkou Elenou Prokopovou zo Slovenskej spoločnosti primárnej pediatrickej starostlivosti.

Osobitosťou tohto projektu je využitie telemedicíny a digitálnych zariadení pri zdravotných prehliadkach, čo môže prispieť k zlepšeniu digitálnych zručností lekárov a efektívnejšiemu využitiu ich času.

Projekt Zdravotná prehliadka ukrajinských detí 2024 je významným krokom na zabezpečenie zdravotnej starostlivosti pre ukrajinské deti žijúce na Slovensku, pričom k jeho realizácii by nedošlo bez spolupráce a podpory viacerých inštitúcií a odborníkov.


Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...