KĽDR pošle do Doneckej oblasti vojakov. Údajne chce podporiť ruské rekonštrukčné práce

Snímka obrazovky 2024-06-19 o 8.11.43 Vladimir Putin (vľavo) a Kim Čong-un (vpravo) počas uvítacieho ceremoniálu v Pchjongjangu. Foto: TASR/AP

Pchjongjang po podpise zmluvy s Moskvou začiatkom júna o vojenskej pomoci vyšle na budúci mesiac severokórejských vojakov v aktívnej službe do Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Podľa juhokórejského zdroja pôjde ženijná jednotka na Ukrajinu, aby podporila údajné rekonštrukčné práce, no keďže ide o hlavnú jednotku, očakáva sa, že dôležitosť jej misie bude značná.

Americký inštitút pre štúdium vojny uviedol, že hoci nezaznamenal žiadne správy, ktoré by naznačovali, že by sa severokórejský vojenský personál zamýšľal zapojiť do bojových operácií na Ukrajine, poznamenal, že severokórejská inžinierska podpora by mohla umožniť ruským bojovým silám sústrediť sa na operácie v prvej línii a pomôcť rozšíriť vojenskú infraštruktúru a obranné opevnenia na okupovaných územiach Ukrajiny.

„Keby som bol na mieste severokórejského vojenského manažmentu, spochybnil by som svoje rozhodnutie poslať svoje sily ako muníciu do nezákonnej vojny proti Ukrajine. A videli sme, aké obete majú ruské sily,“ povedal tlačový tajomník Pentagónu generál Pat Ryder. Podľa neho vojenská stratégia Ruska počas vojny spočívala v tom, že svoju početnú prevahu na prevalcovanie Ukrajiny využívalo. No aj keď utrpelo veľké straty, dokázalo rýchlo frontové jednotky nahradiť.

Hoci v uzavretej zmluve medzi Ruskom a KĽDR sa aktuálne prebiehajúci ozbrojený konflikt na Ukrajine nespomína, podľa juhokórejskej televízie Chosun budú severokórejskí vojaci na Ukrajine slúžiť ako zahraniční pracovníci, aby zarobili peniaze pre Severnú Kóreu, ktorej hospodárstvo momentálne trápia medzinárodné sankcie.

Za svoju činnosť majú dostávať údajne vysoké mzdy. TV Chosun odhaduje, že vďaka nasadeniu troch alebo štyroch týchto brigád do okupovaných častí Ukrajiny by mohla Severná Kórea dostať z Ruska až 115 miliónov dolárov ročne v nešpecifikovanej cudzej mene.

Pchjongjang dodáva Rusku zbrane od roku 2023, ale krajina nikdy nevyslala bojové jednotky vo významnom počte do vojenského konfliktu mimo Kórejského polostrova. Vo februári ukrajinské úrady informovali o zostrelení najmenej 20 severokórejských balistických rakiet, ktoré Rusko od minulého roka použilo pri masívnych útokoch na Ukrajinu. Severná Kórea podľa denníka Washington Post dodala Rusku od jesene minulého roka viac ako 11-tisíc kontajnerov s muníciou.

(tvchosun, sita, mep, politico)


Ďalšie články