Vlak na koľaji byť nemal, tvrdí minister. Technická chyba za Novými Zámkami údajne nebola

Nehoda vlaku s autobusom pri Nových Zámkoch Foto: KR PZ v Nitre/TASR

Štvrtkovú nehodu vlaku a autobusu za Novými Zámkami smerom na Dvory nad Žitavou pravdepodobne spôsobilo individuálne zlyhanie ľudského faktora, povedal minister dopravy Jozef Ráž. Vlak podľa predbežných informácií išiel po koľaji, ktorá bola po predošlých výdatných dažďoch vylúčená z prevádzky. Tragédiu, pri ktorej doteraz zahynulo sedem ľudí, vyšetrujú tri tímy aj polícia.

Generálny riaditeľ ŽSR Alexander Sako na spoločnej tlačovej konferencii s ministrom dopravy uviedol, že pred nehodou prešiel priecestím osobný vlak do Nových Zámkov pri pustených závorách. Následne sa zodvihli, cez koľaje prešlo osobné auto, následne za ním na ne vošiel autobus.

„V kritickej chvíli sa zrazil s medzinárodným rýchlikom Praha – Budapešť. Prebiehajú šetrenia. Vyšetruje to polícia, nielen spomenuté tri tímy. Podľa predbežných zistení išiel vlak po uzavretej koľaji. Momentálne k tomu nie je viac čo dodať, je to predmetom vyšetrovania,“ priblížil Sako s tým, že k podobnej tragédii na Slovensku ešte nedošlo. Signalizácia na trati, ktorá je vo výluke, je podľa ministra vždy vypnutá.

Minister dopravy Jozef Ráž vyjadril pozostalým obetí úprimnú sústrasť a zraneným skoré uzdravenie. Všetkým záchranným zložkám sa poďakoval.

Rušňovodič nepochybil, tvrdia železnice

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) vylúčila pochybenie rušňovodiča pri tragickej nehode, uviedol v piatok po tlačovke ministra dopravy hovorca ZSSK Dominik Drevický.

„Železničná spoločnosť Slovensko plne spolupracuje s vyšetrujúcimi orgánmi na objasňovaní príčin a dôsledkov nehody vlaku a autobusu v Nových Zámkoch. Už teraz môžeme vylúčiť pochybenie rušňovodiča, ktoré by mohlo zapríčiniť túto nehodu,“ povedal Drevický.

Doplnil, že rušňovodič konal podľa predpisov, profesionálne a pohotovo. „Vzhľadom na nepriaznivé okolnosti, spojené s počasím a opravou infraštruktúry, vykonal všetko, čo bolo v jeho silách. Vzniknutú situáciu nemohol očakávať ani jej zamedziť. Rovnako pohotovo a profesionálne sa správali aj ďalší zamestnanci Železničnej spoločnosti Slovensko vo vlaku. Vďaka ich duchaprítomnosti nie sú škody na zdraví a majetku vyššie. Cestujúci vyviazli bez zranení a boli čoskoro dopravení do cieľa,“ dodal Drevický.

Stíhanie pre zločin všeobecného ohrozenia

Zrážku priamo na mieste videla svedkyňa Renáta, informoval portál zoznam.sk. Autobus s ďalšími vozidlami stál pred spustenými rampami. “Hrozné niečo. Rampy sa zdvihli. Svietili biele svetlá. Autobus sa pohol a bum“, povedala.

Na vine podľa nej bola signalizácia. “Jednoznačne bola na vine svetelná signalizácia. Jeden vlak išiel smerom do Nových Zámkov. Rampy boli dolu a svietili červené svetlá. Potom sa zdvihli rampy, biele svetlá a zrazu trúbenie vlaku a náraz“, dodala.

Polícia v Nových Zámkoch začala v prípade zrážky vlaku s autobusom trestné stíhanie pre zločin všeobecného ohrozenia v súbehu s prečinom usmrtenie a ublíženia na zdraví. Informovalo o tom Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Nitre. 

Doprava na železničnej trati medzi Novými Zámkami a Dvormi nad Žitavou je po zrážke autobusu s vlakom čiastočne obnovená. Hovorkyňa ŽSR o tom informovala v piatok ráno. Doprava je podľa nej obnovená na jednej z dvoch traťových koľají. Na druhovej traťovej koľaji naďalej pokračuje vyšetrovanie príčin nehody.

(tasr, max, dv)


Ďalšie články