Veľký posun v EÚ: Babiš, Orbán a Kickl položili základy novej euroskeptickej frakcie

- Wien 30.06.2024 - Heute empfing der FPÖ-Chef im Wiener Intercontinental Hotel den ungarischen Ministerpräsidenten den Zľava: Andrej Babiš, Viktor Orbán a Herbert Kickl vo Viedni pri oznámení vzniku novej politickej aliancie 30. júna 2024. Foto: Profimedia.sk

Národno-konzervatívna Slobodná strana Rakúska (FPÖ), Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána a česká opozičná strana ANO Andreja Babiša vytvorili v rámci Európskej únie novú politickú alianciu. Zároveň pozývajú ďalšie strany, aby sa k nej pripojili. V nedeľu to vo Viedni vyhlásil šéf FPÖ Herbert Kickl.

Všetci traja predsedovia predniesli prejavy a neskôr podpísali manifest novej aliancie. Požadujú okrem iného viac rozhodovania na národnej úrovni, lepšiu obranu vonkajších hraníc pred migráciou a kritizujú Zelenú dohodu pre Európu (Green Deal).

„Preberáme zodpovednosť za spustenie tejto novej platformy a novej frakcie. Chcem dať jasne najavo, že toto je náš cieľ,“ povedal Orbán.

ANO, Fidesz a FPÖ vyhrali vo svojich domovských krajinách voľby do Európskeho parlamentu (EP). Ich „Vlastenecký manifest“ má ambíciu vytvoriť novú politickú skupinu v Európskom parlamente. Na to však potrebujú 23 europoslancov zo siedmich rôznych krajín. ANO získalo sedem mandátov, samotný Fidesz má 10 a FPÖ šesť. Europarlament bude mať v tomto volebnom období 720 poslancov.

Čas sa kráti

Doterajšie či nové frakcie v europarlamente musia svoj názov a zloženie oznámiť do 15. júla. Od 16. do 19. júla bude v Štrasbugu ustanovujúce plenárne zasadanie EP, kde si europoslanci zvolia predsedu a 14 podpredsedov, kvestorov, predsedov a podpredsedov výborov a delegácií.

Opozičné hnutie ANO opustilo po voľbách liberálnu frakciu Renew aj európsku stranu ALDE. Fidesz po množstve konfliktov opustil najsilnejšiu frakciu Európskej ľudovej strany (EPP) v roku 2021. FPÖ po voľbách spolu s francúzskym Národným združením (RN) dominovalo frakcii Identita a demokracia (ID).

Orbán: Patrioti v celom západnom svete budú mať väčšinu

„Ak všetko pôjde podľa plánu a ak Boh dá, do konca roka patrioti v celom západnom svete budú mať väčšinu,“ povedal Orbán v sobotu. Zároveň reagoval aj na slabé vystúpenie prezidenta Joa Bidena v televíznom súboji so svojím vyzývateľom Donaldom Trumpom. „Včera USA tiež urobili veľký krok k zmene,“ uviedol.

Maďarsko od 1. júla preberá rotujúce predsedníctvo v Európskej únii. Verejný odpor Orbána (od roku 2010 vládne s ústavnou väčšinou) k politike a postojom EÚ dlhodobo frustruje ostatné členské štáty a vytlačilo ho to na okraj hlavného politického prúdu. Predsednícke motto Maďarska – Make Europe Great Again (Urobme Európu opäť skvelou) – sa inšpirovalo sloganom exprezidenta Donalda Trumpa.

(tod/tasr)


Ďalšie články
Rezort práce rieši Rómov: Ak nezamestnaný odmietne adekvátnu prácu, nedostane dávky

Rezort práce rieši Rómov: Ak nezamestnaný odmietne adekvátnu prácu, nedostane dávky

„Každý, kto môže pracovať, má pracovať.“ Týmito slovami začal minister práce Erik Tomáš (Hlas) utorkovú tlačovú konferenciu, ktorá bola zameraná na zníženie nezamestnanosti a špeciálne sa dotýka nepracujúcich občanov zneužívajúcich systém. „Ak nezamestnaný človek odmietne pracovnú ponuku, bude mu odobratá, alebo krátená dávka v hmotnej núdzi,“ uviedol...