Axios: Joe Biden môže ukončiť kandidatúru, ak sa tak rozhodne jeho blízka rodina

Debate Between Joe Biden and Donald Trump Foto: Profimedia

Súčasný americký prezident Joe Biden môže skoncovať s opätovnou kandidatúrou na post hlavy štátu, ak sa tak rozhodne jeho najbližšia rodina a poradcovia. S odvolaním sa na svoje zdroje o tom informoval portál Axios.

Jeho rozhodnutie môže ovplyvniť predovšetkým manželka Jill Bidenová, jeho mladšia sestra Valerie Bidenová, rodinný priateľ Ted Kaufman a úzka skupina poradcov z Bieleho domu. Táto skupina poradcov existuje už desaťročia a určuje všetky rozhodnutia v Bidenovom živote a prezidentskom úrade.

Aj Bidenovi najbližší podľa Axiosu chápu, že televízna debata na CNN s jeho predchodcom v úrade bola katastrofa, ale nazdávajú sa, že 81-ročný demokratický líder má oveľa väčšiu šancu poraziť Donalda Trumpa ako viceprezidentka Kamala Harrisová.

Divákov skôr presvedčil Trump

Pripomeňme, že 60 percent amerických voličov sa vyslovilo za nahradenie demokratického kandidáta v nadchádzajúcich prezidentských voľbách, no sám Biden povedal, že je pripravený pokračovať v boji o prezidentský post. „Nechodím tak ľahko ako kedysi. Nehovorím tak hladko ako kedysi. Už nediskutujem tak dobre ako kedysi, ale viem povedať pravdu,“ povedal.

Podľa prieskumov CNN po televíznej diskusii, v ktorej sa Biden často zakoktával a strácal v myšlienkach, diváci uprednostnili Trumpa, ktorého by volilo 67 percnet Američanov, zatiaľ čo Bidena iba 33 percent.

Biden však svoje vystúpenie v debate označil za dobré, pričom nedostatky pripísal boľavému hrdlu. „Myslím si, že sa mi darilo,“ povedal politik pre médiá.

Neistota v Bidenovom tábore

Časť Demokratickej strany rovnako vyhodnotila výkon súčasného prezidenta ako neúspech a začala zaňho aktívne hľadať náhradu. Uviedol to v piatok portál Politico po diskusiách s niektorými jej nemenovanými predstaviteľmi.

K podobnému záveru dospeli aj sponzori strany, informovala agentúra Bloomberg. Po diskusii si vraj začali obe strany vymieňať „zúrivé e-maily“, v ktorých sa uvádzalo, že jediná nádej pre demokratov a ostatných, ktorí sa snažia zabrániť návratu bývalého prezidenta Trumpa, je to, že Biden skončí.

Dokonca aj redaktori denníka New York Times vyzvali súčasného prezidenta, aby odstúpil z novembrových volieb. Podľa nich „Biden nie je tým mužom, ktorým bol pred štyrmi rokmi,“ napísali.

(mep)


Ďalšie články
Rezort práce rieši Rómov: Ak nezamestnaný odmietne adekvátnu prácu, nedostane dávky

Rezort práce rieši Rómov: Ak nezamestnaný odmietne adekvátnu prácu, nedostane dávky

„Každý, kto môže pracovať, má pracovať.“ Týmito slovami začal minister práce Erik Tomáš (Hlas) utorkovú tlačovú konferenciu, ktorá bola zameraná na zníženie nezamestnanosti a špeciálne sa dotýka nepracujúcich občanov zneužívajúcich systém. „Ak nezamestnaný človek odmietne pracovnú ponuku, bude mu odobratá, alebo krátená dávka v hmotnej núdzi,“ uviedol...