Pride v Nórsku

Pride parade in Oslo Pride v Osle. Foto: Profimedia.sk

Počas Pride festivalu v Nórsku vyvesili niektorí starostovia namiesto dúhovej nórsku vlajku. Stoja si za tým, že je tiež symbolom rovnosti a slobody prejavu. 

V Nórsku, takmer vo všetkých väčších mestách, sa koncom júna uskutočnili dúhové Pride festivaly. Tento rok oslávili už 50. výročie. V Osle trvali od 19. do 29. júna. Niesli sa v znamení slova: Hrdosť.

Policajti dozerali tento rok na Pride pochod v Osle 29. júna ozbrojení. Tradične chodia bez zbraní. Možno to bolo v súvislosti so zachytenými hrozbami, ale viac je pravdepodobné, že chceli byť lepšie pripravení, poučení spred dvoch rokov (22. 6. 2022), keď sa stali obeťami teroristického útoku dvaja mŕtvi a takmer 21 zranených. V podnikoch Per a London Pub, ktoré sú domovom queer komunity v Osle, začal strieľať do ľudí nórsko-kurdský moslim Zaniar Matapour.

Pride pochodu sa zúčastnili aj niektorí členovia nórskej vlády, vrátane bývalej premiérky Erny Solbergovej, predsedníčky strany Høyre (Pravicoví), ktorí podľa nálad obyvateľov pravdepodobne vyhrajú ďalšie voľby. Tento rok na pochode chýbal premiér Jonas G. Støre, ktorý si vychutnal Pride v roku 2019 s bambuľami v ruke a s kankánovým tanečným krokom.

Pride festival ste si nemohli nevšimnúť – vizuálna, marketingová aj mediálna komunikácia bola zvládnutá profesionálne. Na väčšine mestských a obecných úradov, škôl, škôlok a firiem viali dúhové zástavy. Tí, čo namiesto dúhových zástav použili na výzdobu nórske, museli vysvetľovať, prečo sa tak rozhodli. V náznakoch bolo patrné, že rušili ostatných primátorov a starostov svojím odlišným postojom.
Aj Jan Petter Gysland, starosta Hægebostadu, považuje nórsku zástavu za symbol slobody prejavu, tolerancie rôznorodosti a preto ju zvolil miesto dúhovej. Čo je možno zaujímavé, ani nórsky parlament (Stortinget) nemá odsúhlasené vyvesenie dúhovej vlajky uznesením od roku 2019.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami