Nórska ministerka počas LGBT Prideu ukázala divákom prsia. Premiér problém nevidí

444928987_966866872109329_5456863213755078611_n Lubna Jafferyová. Foto: Facebook

Nórska ministerka kultúry a rovnosti Lubna Jafferyová sa v utorok v rámci podujatia Oslo Pride vyzliekla na pódiu do pol pása a v krátkosti divákom ukázala prsia. Informoval o tom tamojší denník Nettavisen alebo nórska verejnoprávna stanica NRK.

Členka vlády sa týmto spôsobom zviditeľnila bezprostredne po tom, ako ju vyhlásili za hlavnú tohtoročnú „fag hag“. V slangu LGBT komunity ide o pojem opisujúci ženu, ktorá je blízka buď väčšinou, alebo výlučne homosexuálnym a bisexuálnym mužom. Výraz pochádza z USA.

„Ak chcete získať takéto ocenenie, musíte sa prezentovať a nebrať sa tak vážne. Ako ministerka kultúry a rovnosti a teraz aj ako vysoká ochrankyňa queer ľudí sa usilujem o to, aby sa queer ľudia cítili bezpečne a slobodne, a toto bol malý príspevok,“ komentovala svoje správanie Jafferyová.

Politička sa v SMS správe pre Nettavisen vyjadrila, že spomenuté ocenenie, ktorá dostala v rámci sprievodnej tolkšou Skeiv Preik, si „veľmi váži“ a vraj je to pre ňu „veľká česť“.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Nettavisen (@nettavisen.no)

Nórsky predseda vlády Jonas Gahr Støre skonštatoval, že ministerkine vystúpenie bolo „úplne v poriadku“. „Lubna je sebavedomý, slobodný a úžasný človek, ktorý je srdečne prítomný na kultúrnych podujatiach po celej krajine. Včera bola aj v Osle a myslím si, že je to úplne v poriadku,“ vyjadril sa v stredu.

Nórsky web Verdens Gang pripomenul, že Oslo Pride sa koná v meste a okolí od 19. do 29. júna a hlavný sprievod prechádza metropolou nakoniec, v sobotu 29. júna. Festival je najväčšou nórskou oslavou tamojšej LGBT komunity.

Jafferyová pochádza z rodiny pakistanských prisťahovalcov a do funkcie sa dostala cez rôzne pozície v regionálnej či celonárodnej politike. Úrad prevzala zhruba pred rokom po Anette Trettebergstuenovej, ktorá sa vzdala funkcie po tom, ako médiá odhalili, že vplyvné funkcie dohadzovala svojim priateľom a kolegom.


Ďalšie články