Pokuta pre ministerstvo vnútra má pochybný základ

dlugošová Predsedníčka Úradu na ochranu oznamovateľov Zuzana Dlugošová. Foto: Jakub Kotian/TASR

Pokuta, ktorú ministerstvu vnútra dal Úrad na ochranu oznamovateľov, je v rozpore s názorom súdov. Krajské súdy, ktoré vyhoveli v ôsmich súdnych sporoch ministerstvu vnútra, videli okrem iných problémov aj nezákonnosť pri udelení ochrany čurillovcom. Neboli na to splnené zákonné podmienky.

Úrad pre ochranu oznamovateľov uložil takmer maximálnu pokutu vo výške 90 000 eur ministerstvu vnútra. Rezort vraj porušil zákon tým, že si nevyžiadalo stanovisko úradu pri dočasnom postavení policajtov označovaných ako čurillovci mimo služby. Títo policajti majú status chránených oznamovateľov, a zákon v takom prípade skutočne vyžaduje schvaľovanie obdobných úkonov zo strany úradu. Problémy pri správoplatnení pokuty môže predstavovať vyjadrenie Krajského súdu v Bratislave, ktorý zamietol žiadosti o neodkladné opatrenie policajtov, ako aj skutočnosť, že o zákonnosti pozastavenia výkonu ich služby ešte žiaden súd oficiálne nerozhodol.

Predsedníčka úradu Zuzana Dlugošová argumentuje pri výške pokuty tým, že ide o sankciu za hromadné porušenie zákona. Maximálna možná výška uloženej pokuty je 100 000 eur, a keďže ministerstvo vnútra podľa úradu pochybilo pri každom jednom prípade postavenia čurillovcov mimo služby tým, že si nežiadalo súhlas úradu s takýmto krokom, úrad považoval výšku pokuty za adekvátnu.

Minister vnútra Šutaj Eštok s uloženou pokutou nesúhlasí a tvrdí, že jeho rezort postupoval v súlade so zákonom. Odkazuje na súdne spory, v ktorých advokát čurillovcov Peter Kubina žaloval Ministerstvo vnútra SR pre diskriminačné postupy, a žiadal neodkladnými opatreniami návrat policajtov do služby. Dokopy išlo o osem samostatných súdnych sporov, pri ktorých dali súdy za pravdu ministerstvu.

Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas). Foto: TASR/Pavol Zachar

Práve na tieto výhry na súdoch odkazuje minister Šutaj Eštok ako na potvrdenie zákonnosti toho, že policajti boli dočasne postavení mimo služby. Okrem iného citoval aj z rozhodnutia Krajského súdu, podľa ktorého bola ochrana priznaná čurillovcom v rozpore so zákonom.

Súdy vyčítali nesplnenie podmienok pri poskytnutí ochrany

Podľa názoru súdu policajti neučinili kvalifikované oznámenie o závažnej protispoločenskej činnosti, a toto oznámenie ani nebolo smerované voči ich nadriadenému, čo sú zákonné podmienky pre udelenie ochrany. Súd teda nemal za preukázané, že čurillovci boli dočasne pozbavení služby pre ich trestné oznámenie, ale preto, že boli obvinení z trestnej činnosti.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami